Els ministres Víctor Torres, Pilar Alegría, Teresa Ribera i Carlos Cuerpo aquest dimarts a Madrid

El govern espanyol apuja la previsió de creixement: 2,7% el 2024 i 2,4% el 2025

També augmenta les previsions de descarbonització per al 2030, del 23% al 32%, gràcies a la pujada que calcula en l'electricitat renovable, del 74% al 81%
Redacció Actualitzat
TEMA:
Govern espanyol

L'economia espanyola creixerà un 2,7% aquest any, 3 dècimes més del previst fins ara, i es calcula que el 2025 hi haurà un creixement del 2,4%, 5 punts més que la previsió que hi havia fins ara, que era de l'1,9%.

Aquestes són, actualitzades, les xifres més importants del quadre de previsions macroeconòmiques que el govern espanyol ha aprovat aquest dimarts en la reunió del Consell de Ministres.

El nou quadre, que s'enviarà a la Comissió Europea en les pròximes setmanes, s'acosta més a les dades de creixement que darrerament ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística o el mateix Banc d'Espanya.

Aquestes dades han superat les previsions del govern, i per això a mitjans de mes ha revisat, per tercera vegada, les previsions per a aquest 2024.

Objectius de descarbonització més ambiciosos

El Consell de Ministres també ha aprovat i enviat a Brussel·les l'actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima, el PNIEC.

En aquesta actualització els objectius de descarbonització s'intensifiquen i l'objectiu de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle passa del 23% al 32% per a l'any 2030 respecte al 1990.

La via per aconseguir-ho passa per un increment de l'eficiència energètica i una eficiència més gran en la implantació d'energies renovables, cosa que es tradueix en nous objectius.


L'electricitat renovable, del 74% al 81% el 2030

Si ara les renovables són responsables de la meitat de l'electricitat que es genera a tot l'Estat, la nova actualització del PNIEC estableix que aquest percentatge ha d'arribar al 81% el 2030, en comptes del 74% previst fins ara.

Si es té en compte tot el consum energètic, no només l'elèctric, el pla preveu que per al 2030 el consum de renovables representi el 48%, enfront del 42% que s'havia fixat en la primera versió del PNIEC.

El nou PNIEC també contempla una presència més gran de l'hidrogen verd, fins a 11 GW el 2030, cosa que suposa triplicar la potència que es contemplava al Full de Ruta de l'Hidrogen Renovable aprovat fa 4 anys.

Es busca d'aquesta manera poder reemplaçar el 74% de l'actual hidrogen gris d'origen fòssil que es fa servir a la indústria pel verd originat amb fonts renovables a través d'electròlisi.


730 milions per als accessos del Port de Barcelona

El Consell de Ministres d'aquest dimarts també ha aprovat destinar 730 milions d'euros per finançar les obres de millora dels accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona. La inversió es repartirà entre el Ministeri de Transports --264 milions--, Adif --266 milions-- i el mateix Port de Barcelona --200 milions--. Ara faltarà firmar el conveni corresponent i que comencin les obres.

El projecte es va aprovar i licitar l'any passat, després d'anys de retards i incompliments. Les millores haurien de permetre, entre altres coses, agilitzar l'entrada i sortida de mercaderies per ferrocarril per la zona sud del port, una infraestructura clau per a l'economia catalana.


Sense sostre de despesa

Estava previst també que el govern, juntament amb el quadre macroeconòmic, donés llum verda al sostre de despesa. Finalment, però, el govern espanyol ha decidit posposar la votació que s'havia de fer aquest dijous.

Espera així guanyar temps per poder obtenir els 7 vots de Junts al Congrés, un suport parlamentari necessari per tirar-ho endavant. El sostre de despesa és el pas previ per començar l'elaboració dels pressuposts generals per al pròxim exercici.

ARXIVAT A:
Govern espanyol
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut