La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños (EFE/Borja Sánchez-Trillo)

El govern espanyol ajorna la votació dels objectius de dèficit per intentar sumar-hi Junts

El sostre de despesa és el primer pas de cara a l'aprovació dels pressupostos de l'any que ve
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pressupostos Generals de l'Estat

El govern espanyol ha decidit ajornar la votació dels objectius d'estabilitat que s'havia de fer aquest dijous al Congrés davant de la impossibilitat d'aconseguir els suports parlamentaris necessaris i que es repetís, per tant, el resultat de la primera votació: un rebuig amb els vots del PP, Vox i Junts.

La Moncloa vol, així, guanyar temps per intentar tenir els vots dels 7 diputats de Junts, imprescindibles per tirar endavant la proposta en aquesta segona votació.

El sostre de despesa per al període 2025-2027 és el primer pas de cara als pressupostos generals de l'Estat, i Junts ja ha anunciat que si els socialistes no s'avenen a negociar, tornaran a votar que no.

L'executiu de Pedro Sánchez ha explicat que vol esgotar totes les possibilitats d'arribar a un acord, ja que --insisteix-- seria "beneficiós per a totes les comunitats autònomes i tots els ajuntaments".

"L'objectiu d'aquesta decisió és donar més temps a la negociació oferint una nova oportunitat al diàleg."


La reacció de Junts i PP

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, ha instat el govern espanyol a presentar una nova proposta que destini a les comunitats un terç del marge de dèficit per poder-hi votar a favor. En declaracions aquest dimarts al Congrés, Nogueras ha insistit que donaran els seus set vots si l'executiu de Pedro Sánchez presenta una proposta "negociada" amb ells i en què "guanyi Catalunya":

"No donarem suport a canvi de res. Nosaltres no ens conformem amb molles. Només tindran els vots de Junts per Catalunya si hi guanya Catalunya."

Després que la falta de suport parlamentari hagi forçat l'executiu a retirar el projecte, Nogueras ha apuntat que "sembla" que el PSOE "comença a entendre" que "si volen que passin coses diferents han de fer coses diferents".

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, aquest dimarts a Madrid (ACN)

Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha atribuït aquest dimarts als problemes entre el PSOE i Junts la decisió de La Moncloa d'aturar la tramitació dels objectius d'estabilitat pressupostària.

"Pel que hem vist, sembla que les reunions a Suïssa per preparar la senda i el pressupost han sortit malament i allà s'ha decidit que Espanya no tingui, de moment, pressupostos per al 2025."

Tot i això, ha dit que s'obrien a facilitar la tramitació dels comptes i del nou finançament autonòmic si l'executiu descarta la proposta de finançament singular per a Catalunya. "Si hi ha un compromís per part del govern de retirar la quota separatista, és evident que les coses canviarien", ha apuntat.

Què passarà si no hi ha pressupostos?

La retirada de la tramitació dels objectius, de moment sense data límit per reactivar-la, deixa en suspens la presentació del projecte de pressupostos del 2025, que ja no podrà complir amb el calendari previst a la norma, que exigeix que sigui aprovat al Consell de Ministres i entri al Congrés abans de l'octubre.

L'executiu de Sánchez ha dit que si no s'aproven els pressupostos, les comunitats i ajuntaments deixaran d'ingressar uns 12.000 milions d'euros. La ministra portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha demanat "responsabilitat" als partits que de moment no hi estan donant suport i, dirigint-se al Partit Popular, els ha demanat que "abandonin el bloqueig" que perjudica --ha dit-- "tota la ciutadania".

 

ARXIVAT A:
Junts PSOE Pressupostos Generals de l'Estat Govern espanyol
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut