El president Salvador Illa presideix la primera reunió del Consell Executiu aquest dimarts al Palau de la Generalitat
Salvador Illa presideix la primera reunió del Consell Executiu (ACN/Nico Tomás)

El govern d'Illa s'estrena amb un impuls a la llei de barris i escenificant suport als Mossos

Salvador Illa i la consellera Parlon visitaran el quarter general dels Mossos d'Esquadra, a Sabadell, aquest dimecres, l'endemà del primer Consell Executiu

RedaccióActualitzat

Donar continuïtat al que va ser un dels vaixells insígnia del tripartit presidit per Maragall: la llei de barris, aprovada fa vint anys --i renovada en fa dos-- amb el mateix objectiu, que Salvador Illa ha volgut prioritzar i visualitzar en la primera reunió del seu govern aquest dimarts: transformar les àrees més desafavorides.

Aquesta és la primera tasca que ha encarregat el Consell Executiu, amb el nomenament de la persona que l'haurà de desenvolupar, Carles Martí. L'exsenador i exregidor del PSC a Barcelona serà qui pilotarà el comissionat d'aquesta llei de barris.

En un dia d'estrenes, la nova portaveu, Sílvia Paneque, també ha anunciat la primera visita oficial del president Illa. Serà a la seu dels Mossos d'Esquadra a Sabadell, aquest mateix dimecres i amb la nova consellera d'Interior i Seguretat, Núria Parlon. Un gest de suport al cos després del retorn i la fugida de Puigdemont la setmana passada. "Volem reconèixer la seva professionalitat", ha dit Paneque, evitant entrar a valorar el dispositiu.

Tampoc ha entrat en els possibles canvis en la cúpula dels Mossos, com el nomenament del major Josep Lluís Trapero --anunciat per Illa durant la campanya electoral--. Paneque ha demanat "uns dies de marge" i ha afirmat que serà Parlon qui n'informi quan sigui el moment.

També caldrà esperar per saber els detalls del desenvolupament de la llei de barris. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica --de qui dependrà el comissionat creat aquest dimarts-- ha destacat que es tracta d'impulsar polítiques de millora urbana, ambiental i social dels barris i les viles per combatre "la segregació urbana".

Els objectius principals, ha subratllat, són millorar la qualitat de vida, actuant contra la vulnerabilitat social i també ambiental, així com "desmuntar els arguments populistes de l'extrema dreta".

 

La referència a Tarradellas

Abans de començar el primer Consell Executiu, Illa ha deixat una carta sobre la taula per a cadascun dels membres del seu govern, així com una còpia del discurs d'investidura del president Josep Tarradellas, el seu referent, del qual destaca aquesta frase: "Catalunya no va abandonar mai, ni tan sols en les pitjors circumstàncies, la voluntat d'autogovernar-se." 

En la carta, el president els demana governar "sense dogmatismes ni exclusions" i "amb generositat i mà estesa" i insisteix en la idea de "transformar" Catalunya i fent bandera del "diàleg i l'escolta activa".

Abans de la reunió, el nou govern s'ha fet la fotografia oficial a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, tot just cinc dies després del ple d'investidura en què el president de la Generalitat va rebre el suport del PSC, ERC i els Comuns.

Fotografia oficial del govern de Salvador Illa abans de la primera reunió aquest dimarts al Palau de la Generalitat
El nou govern s'ha fet la primera fotografia oficial (ACN/Nico Tomás)

El Consell Executiu d'aquest dimarts també ha ratificat Pere Macias com a comissionat per al traspàs integral de Rodalies, un nomenament que va fer el govern d'Aragonès el novembre de l'any passat. 

Després de la reunió d'aquest dimarts, la previsió és que el govern faci una pausa la setmana vinent i es torni a reunir d'aquí quinze dies, el 27

Paneque també ha anunciat que el govern té previst reunir-se al setembre al monestir de Poblet, per posar en comú les prioritats de cada departament, uns punts que Salvador Illa fixarà de manera individualitzada amb cada conseller al llarg dels pròxims dies.

 

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut