Manifestació a Santiago de Xile durant la vaga general d'aquest dimarts
Manifestació a Santiago de Xile durant la vaga general d'aquest dimarts (EFE)

El govern de Xile i l'oposició acorden fer un referèndum per canviar la Constitució

La Carta Magna actual, aprovada durant la dictadura de Pinochet, és una de les causes principals de la revolta que viu el país des de fa setmanes

RedaccióActualitzat

Xile farà un referèndum per canviar la Constitució. El govern i l'oposició han pactat aquesta matinada un full de ruta per dotar el país d'una nova Constitució. D'entrada, faran un plebiscit per preguntar als ciutadans si volen una Constitució nova i quina fórmula constituent prefereixen.

Amb aquesta mesura es pretén acabar amb la revolta que fa setmanes que dura i que ha causat 22 morts.


Full de ruta per canviar la constitució aprovada per Pinochet

El referèndum el faran l'abril de l'any que ve. Si el procés va endavant, se substituirà l'actual Carta Magna aprovada el 1980, en plena etapa del dictador Augusto Pinochet.

En el plebiscit s'haurà de respondre a dues preguntes. En la primera, els xilens hauran de dir si volen una nova constitució o no.

En la segona qüestió hauran de decidir sobre qui ha de redactar la nova Carta Magna. Triaran entre una "convenció mixta constitucional", formada la meitat per parlamentaris i l'altra meitat per ciutadans escollits per a l'ocasió, o una "convenció constitucional", només amb ciutadans electes.

Sigui una o l'altra fórmula, els integrants de l'òrgan constituent s'escolliran l'octubre del 2020 coincidint amb les eleccions regionals i municipals.

Un cop estigui redactada la nova Carta Magna, es ratificarà amb un altre plebiscit mitjançant sufragi universal obligatori.


Acord "Per la pau social i la nova constitució"

La constitució actual és una de les principals qüestions per les quals protesten des de fa setmanes centenars de milers de xilens. Asseguren que és un gran escull per construir un país més just.

Aquesta reforma constitucional es planteja per aplacar la revolta que ha posat de manifest un estat de desigualtats socials.

Les protestes i aldarulls es van iniciar per l'anunci d'increment del bitllet del metro i va derivar en protestes per mancances socials generalitzades. Des del començament de les protestes, 22 persones han mort en les manifestacions.

El pla, batejat amb el nom de "Per la pau social i la nova constitució", el subscriuen les forces polítiques del govern actual i les de l'oposició, a excepció del Parit Comunista i de la Federació Regionalitsa Verd Social. Aquestes dues formacions no han volgut participar de les dues jornades de converses que han acabat amb l'acord.

ARXIVAT A:
Xile
Anar al contingut