Catalunya

El govern català descarta allargar dues hores les votacions del referèndum de l'Estatut

L'endemà que alguns partits polítics plantegessin allargar dues hores l'horari de votació en el referèndum de l'Estatut, previst pel 18 de juny, els serveis jurídics de la Generalitat ho han posat en dubte. I és que la llei orgànica que regula els referèndums només preveu ampliar les hores d'obertura dels col·legis per causes de força major com podrien ser pluges torrencials. El govern català ja ha descartat allargar dues hores les votacions i, per tant, l'horari serà de 9 del matí a 8 del vespre. Tots els partits catalans, tret del PP, s'hi havien mostrat partidaris, com a mesura per incentivar la participació de la ciutadania.

Actualitzat

L'executiu català presidit per Pasqual Maragall ha desestimat la possibilitat d'allargar fins a les 10 del vespre l'horari per poder votar en el referèndum de l'Estatut, previst pel 18 de juny. El govern s'havia plantejat aquesta possibilitat amb l'objectiu de fomentar la participació, però els serveis jurídics de la Generalitat ho han desaconsellat perquè la llei només ho permet en casos de força major.

Descartat allargar dues hores l'horari del referèndum de l'Estatut, un dels socis del tripartit, Iniciativa, no descarta altres mesures per incentivar la participació. En tot cas, la reacció de l'oposició ha estat dura i PP i Convergència i Unió han acusat el govern de frívol i irresponsable per improvisar llançant propostes que després són inviables legalment.

I el dia abans de l'inici del debat estatutari al Senat, Esquerra Republicana continua denunciant el que considera una retallada competencial del text després de ser aprovat pel Congrés dels Diputats.

Una denúncia que arriba just el dia, aquest vespre concretament, en què Esquerra fa dotze reunions territorials per informar la militància sobre l'orientació de vot que l'executiva nacional proposa de cara al referèndum. Recordem que és preferentment el vot nul.

Apel·lació a la responsabilitat per no endarrerir el referèndum

La Generalitat ha aprovat una declaració en què s'ha demanat als senadors catalans que atenguin a la "responsabilitat institucional" i que no endarrereixin el pas de l'Estatut al Senat perquè el referèndum es pugui fer el 18 de juny tal com es preveu a hores d'ara. El text, com ha explicat el portaveu del govern català, Joaquim Nadal, deixa clar el "respecte" per les posicions de cada partit, en una al·lusió indirecta a Esquerra.

A més, la declaració estipula que es fomentarà el coneixement de l'Estatut amb actes que comptaran amb "la presència dels consellers i els alts càrrecs a ciutats i pobles". A la pregunta de si és possible que alguns consellers demanin el "sí"  a l'Estatut i d'altres, el vot nul, Nadal ha respost que tots els càrrecs del tripartit explicaran les diferències entre el vell Estatut i el nou, tal com Maragall els ha demanat.

A banda, el govern català ha donat el vistiplau a les campanyes institucionals sobre el contingut del nou Estatut i el seu posterior referèndum, i les ha remès al Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) perquè n'analitzi l'adequació a la normativa vigent.

Nadal ha recordat que el govern català ha consultat el contingut d'aquestes campanyes amb CiU, que també demanarà el "sí", i que tant la federació nacionalista com els partits que formen el tripartit han expressat el seu "ple acord" amb els missatges que es llançaran.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut