El president de la Generalitat, Salvador Illa, amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i la consellera d'Economia, Alícia  Romero, durant la reunió del govern (EFE/Marta Pérez)

El govern aprova el sostre de despesa per al 2025, tret de sortida per als pressupostos

El límit serà de 37.783 milions d'euros, un 12,8% més que els comptes del 2023, els últims aprovats
Redacció
TEMA:
Pressupostos de la Generalitat

Tret de sortida a la preparació dels pressupostos de la Generalitat del 2025. La consellera d'Economia, Alícia Romero, ha presentat aquest dimarts al govern l'anomenat sostre de despesa, que marca el límit en l'assignació de recursos per al pròxim exercici, i el situa en 37.783 milions d'euros. Una xifra que representa un increment del 12,8% respecte als últims pressupostos aprovats, els del 2023.

El projecte del 2024, que finalment va tombar el Parlament i va precipitar la convocatòria d'eleccions, preveia un límit de despesa de 36.736 milions d'euros.
 

Creixement dels ingressos

El sostre de despesa es fixa tenint en compte la previsió d'ingressos que rebrà la Generalitat derivats del sistema de finançament, siguin les bestretes per a l'exercici del 2025 siguin les liquidacions dels anys anteriors.

Aquest sostre de despesa se sosté per l'increment dels ingressos. Hi té a veure la inflació, que repercuteix en un increment de preus i la millora de la recaptació d'impostos, però també és fruit del creixement de l'economia.

La xifra del 2025 també inclou un marge extra de 307 milions d'euros, que correspon a un dèficit del 0,1% del PIB. És el que marquen els objectius d'estabilitat que ha aprovat el govern espanyol i que haurà de ratificar el Congrés (que ja els va tombar aquest estiu).

La xifra anunciada aquest dimarts encara no és definitiva, perquè es pot modificar segons com canviïn les previsions d'ingressos tributaris i, sobretot, perquè dependrà d'uns objectius de dèficit que encara s'han d'aprovar definitivament.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha insistit en els últims dies que si els objectius d'estabilitat no superen el tràmit del Congrés, les comunitats autònomes es queden sense marge de dèficit, ni l'any que ve ni l'altre. A la pràctica, haurien de fer un superàvit del 0,1%.

Calcula que estan en joc uns 11.500 milions d'euros de despesa, entre comunitats i ajuntaments. 

 

ARXIVAT A:
PSC Generalitat de Catalunya Pressupostos de la Generalitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut