El G20 de Modi incorpora la Unió Africana i anuncia un consens per a la declaració final

Modi aconsegueix tancar ben aviat l'acord per a la declaració final però sense que avanci realment en el punt crucial, la guerra d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

La cimera del G20 a Nova Delhi tot just acaba d'engegar i el president de l'Índia ja s'ha apuntat dues victòries importants. D'una banda, la decisió històrica d'incorporar la Unió Africana com a membre permanent. I, de l'altra, que ja s'ha anunciat un consens per a la declaració final, cosa inèdita en aquesta mena de trobades.

Modi vol que aquests dos dies de cimera reforcin la seva presidència i el paper de l'Índia com a actor necessari. Per això, el primer ministre no ha perdut un instant per oferir resultats en aquesta cimera.

Durant les setmanes prèvies a la cimera hi ha hagut dubtes sobre la possibilitat que els països que formen el grup --les principals economies del món, entre les quals hi ha Rússia i la Xina-- arribessin a un acord.

Això sí, en el punt crucial de la trobada, la guerra d'Ucraïna, l'acord del G20 en la declaració dels líders només constata el desacord.


Què diu la declaració?

La declaració fa una crida a Ucraïna i Rússia perquè no posin en perill la seguretat alimentària i energètica.

Tot i aquest punt, Rússia ha aconseguit evitar que el text reculli una condemna explícita a la guerra.

Els aliats d'Ucraïna, d'altra banda, han tractat de negociar la inclusió de referències a la necessitat que tots els països evitin atacar la integritat territorial i la independència política d'altres estats.

En altres camps, hi ha un compromís de promoure més estabilitat financera i més control sobre les criptomonedes.

També s'ha pactat donar accés a finançament per a la transició cap a les baixes emissions. En canvi, no han acordat res concret en les fases per erradicar completament l'ús de combustibles fòssils.


Incorporant la Unió Africana

La jornada ha començat amb un resultat concret, la incorporació de la Unió Africana al G20 en un clar èxit de Modi amb el qual guanya pes com a líder de l'anomenat Sud global en detriment del president xinès, Xi Jinping, absent d'aquest G20.

Cimera del G-02
Modi vol aprofitar el G20 per reafirmar la seva estratègia interna i exterior (Reuters)

On són Xi Jinping i Putin?

A l'Índia no hi és Xi Jinping, ni tampoc Vladímir Putin, de qui els mitjans russos han informat que havia de votar a les municipals de Moscou.

En lloc de ser a Nova Delhi, els presidents rus i xinès han enviat una carta de felicitació al líder nord-coreà, Kim Jong-un, amb motiu de l'aniversari de la fundació de Corea del Nord, que s'ha celebrat a Pyongyang amb una gran desfilada.

Així ha estat la jornada de commemoració a Pyongyang:


Kim anirà aviat a Moscou per tractar de la venda d'armes a Rússia per a la guerra d'Ucraïna.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut