El físio de Sant Pol de Mar condemnat per abusos segueix exercint: "No ha parat mai de fer-ho"

Les víctimes denuncien que l'osteòpata continua treballant tot i que el Col·legi de Fisioterapeutes el va inhabilitar quan va apel·lar la sentència, que ja és ferma

RedaccióActualitzat

L'Audiència Provincial de Barcelona ha desestimat el recurs d'apel·lació que va presentar davant la justícia un osteòpata de Sant Pol de Mar condemnat per abús sexual a tres dones entre el 2017 i el 2019.

La sentència, de principis de març, li imposava una multa de 14.400 euros i la prohibició d'exercir durant dos anys per un cas d'abús sexual continuat, un de consumat i un de temptativa d'abús sexual. També se'l va condemnar a indemnitzar les víctimes amb 3.000 euros a dues d'elles i 1.500 a la tercera.

L'home, però, va recórrer contra la decisió i va continuar exercint, ja que el jutjat no va establir cap mesura cautelar per evitar-ho.

Davant la denúncia de les víctimes que continuava treballant malgrat estar condemnat per abusos, el Col·legi de Fisioterapeutes va decidir inhabilitar-lo durant dos anys o fins que la sentència fos ferma, perquè no seguís exercint.

La inhabilitació va entrar en vigor el passat 22 de juny, però, segons les víctimes, l'home continua treballant. Una afirmació que TV3 ha pogut confirmar.

Dues de les víctimes alerten que continua exercint tot i estar inhabilitat (3Cat)

Les víctimes respiren alleugerides que el procés hagi acabat, però consideren que la sentència no és justa perquè dos anys passen volant. A més, explica la Cèlia, hi ha hagut més denúncies durant aquests mesos en què ha continuat exercint:

"Ja hi havia denúncia i van arribar altres casos de persones abusades per ell. Per tant, ell no ha parat de fer-ho. Després de dos anys pararà? No ho tinc gaire clar."

Totes dues han pogut comprovar que el seu agressor ha continuat exercint després que el Col·legi de Fisioterapeutes l'inhabilités, com explica la Gemma:

"Fins fa res, 10 dies o dues setmanes, ens va arribar d'algú que hi havia anat. Encara hi havia gent anant-hi i sense saber res del tema. És una persons que té molt poder econòmic, en tots els àmbits."

La Cèlia demana que algú se'n faci responsable:

"Qui ha de vetllar perquè pari de treballar, perquè tregui la placa de la porta? Perquè ara mateix ho estem fent nosaltres. Hem anat a veure si la policia local o algú pot controlar que no torni a obrir. Sembla que tampoc està clar qui ho ha de fer, això."

De moment, expliquen, només poden mirar de fer xarxa, avisar les noies que no hi vagin i ajudar-se entre elles. "Al final, ens hem de cuidar entre nosaltres", conclou la Cèlia.

Fonts de l'Ajuntament desconeixen si està exercint o no, i de moment han retirat el seu contacte del directori de comerços del poble.

Les víctimes es pregunten qui ha de vigilar que el condemnat no continuï exercint, malgrat que està inhabilitat (3Cat)

La sentència ja és ferma

L'Audiència Provincial ha desestimat totes les raons que va esgrimir l'agressor per apel·lar la sentència. Com que s'havia vulnerat la seva presumpció d'innocència en no haver-se fet bé, assegurava, la qualificació jurídica dels fets i la valoració de les proves, o que no s'havia justificat la pena imposada o els danys morals de les víctimes.

En la sentència condemnatòria, el jutjat penal número 1 d'Arenys de Mar, al Maresme, va concloure que el fisioterapeuta actuava "sense consentiment" i per satisfer el desig sexual, però no va establir cap mesura cautelar per evitar que continués exercint fins que la sentència, que l'home va recórrer, fos ferma.

Les víctimes, que van reconèixer que els havia costat molt denunciar, van alertar llavors que continuava treballant i "fent vida normal", com si res. També que al poble, fins que no hi va haver sentència, ningú les havia cregut.

L'home, molt conegut a Sant Pol de Mar, construïa una relació de "confiança" amb les seves pacients i després cometia els abusos. Les tres víctimes, de fet, s'hi havien adreçat per problemes com mal d'esquena o de cervicals per recomanació d'altres veïns del municipi.

Les víctimes van reconèixer que els havia costat molt denunciar perquè l'home és molt conegut al municipi i ningú les creia (3Cat)

Com demanar ajuda?

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència, davant d'una agressió, cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 00 11 22.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere.

També es pot recórrer a alguna de les oficines de la xarxa pública d'atenció a les violències masclistes de la Generalitat de Catalunya: SIAD (Serveis d'Informació i Atenció a les Dones) i SIE (Serveis d'Intervenció Especialitzada).

Els Mossos, que tenen una guia d'autoprotecció per a dones amb consells bàsics de com actuar en cas de violència masclista dins la parella, també recomanen tenir preparat un pla de fugida o acordar una paraula clau amb els fills perquè demanin ajuda.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat.
ARXIVAT A:
Agressió sexualViolència masclistaJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut