Donald Trump està immers en la campanya de les eleccions als Estats Units del 5 de novembre (EFE/EPA/Allison Dinner)

El fiscal refà l'acusació contra Trump per l'assalt al Capitoli i l'ajusta a la immunitat

Manté els quatre càrrecs contra l'expresident dels Estats Units, però ja no inclou les suposades pressions al Departament de Justícia per intentar revocar la seva derrota electoral

Redacció/AgènciesActualitzat

El fiscal especial encarregat de la investigació contra Donald Trump per haver intentat revertir els resultats electorals del 2020 i pel seu paper en l'assalt al Capitoli ha presentat una nova acta d'acusació contra l'expresident dels Estats Units i candidat dels republicans a la Casa Blanca.

El fiscal Jack Smith ha rebaixat les al·legacions inicials per ajustar-se al dictamen del Tribunal Suprem que al juliol va concloure que Trump tenia immunitat total pels seus actes oficials, però no sobre accions privades o no subjectes al càrrec de president.

Així, el fiscal especial manté els quatre càrrecs contra l'expresident, com el de conspiració per obstruir un procediment oficial, però ja no inclou l'acusació que Trump hauria intentat pressionar el Departament de Justícia per revocar la seva derrota i per la qual sí que tindria immunitat.

L'agost del 2023 un gran jurat va imputar a Trump tres càrrecs penals de conspiració per haver intentat revertir els comicis que va perdre el 2020 davant Joe Biden i un càrrec d'obstrucció de procediment per haver instigat l'assalt al Capitoli el gener del 2021, quan estava prevista la certificació dels resultats electorals. 

La defensa de Trump va demanar l'anul·lació del judici amb l'argument que Trump tenia immunitat perquè era el president quan van passar els fets, però la jutgessa encarregada del cas i, posteriorment, el tribunal d'apel·lacions ho van desestimar. 

Finalment, el Tribunal Suprem format per tres jutges progressistes i sis de conservadors --tres d'ells nomenats pel mateix Trump--, va començar a revisar el cas el 22 d'abril i va fer pública la seva resolució l'1 de juliol: va atorgar-li immunitat parcial.

Trump, la setmana passada en un míting a Arizona
Trump, la setmana passada en un míting a Arizona (Reuters/Go Nakamura)

La instrucció s'ha hagut de revisar al detall

El Suprem va retornar el cas al tribunal inferior, el tribunal federal de districte a Washington que porta el cas per l'assalt al Capitoli, perquè discernís, d'entre tota la instrucció, què seria un acte oficial i què seria un acte privat. 

En una sentència de més de 100 pàgines, els magistrats del Suprem avançaven algunes pistes. Per exemple, apuntaven que serien immunes les seves interaccions amb el Departament de Justícia i les seves converses amb el vicepresident, a qui va pressionar perquè no certifiqués el resultat electoral.

L'expresident va valorar el reconeixement de la seva immunitat parcial com una "gran victòria" que, a més, li permetia guanyar temps per no ser jutjat abans de les eleccions del 5 de novembre, en què s'enfrontarà a Kamala Harris. 

D'altra banda, a mitjans de juliol una jutgessa federal nomenada pel mateix Trump va arxivar el cas dels documents secrets que l'expresident s'havia endut sense autorització de la Casa Blanca i tenia amagats a la seva mansió de Florida.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut