La Fiscalia no veu cap delicte del govern espanyol en la gestió de la pandèmia
Entrada de la seu de la Fiscalia General de l'Estat a Madrid (ACN)

Els fiscals del Suprem s'oposen a amnistiar la malversació, que afecta Puigdemont i Junqueras

En una reunió amb el fiscal general de l'Estat, els fiscals del judici del procés han defensat que la Llei d'Amnistia no permet aixecar l'ordre de detenció contra Puigdemont

RedaccióActualitzat

Els fiscals del Tribunal Suprem que van participar en el judici del procés contra els líders independentistes consideren que no es pot anul·lar l'ordre de detenció contra Carles Puigdemont ni es pot amnistiar Oriol Junqueras i altres condemnats pel procés.

Ho han dit aquest dijous al fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i ho han argumentat dient que el delicte de malversació que els atribueixen o pel qual els han condemnat no és amnistiable, i que, per tant, no se'ls pot aplicar la llei acabada d'aprovar pel Congrés.

En el cas de Puigdemont, investigat en el cas Tsunami, hi afegeixen el delicte de terrorisme com a no amnistiable, i per tot plegat, consideren que es pot rebutjar l'aplicació de l'amnistia sense ni tan sols haver d'elevar una qüestió prejudicial a la justícia de la Unió Europea.

Són Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno, coneguts pel paper que van tenir durant el judici al Suprem i que García Ortiz ha convocat a la seu de la Fiscalia General amb la intenció de coordinar l'acció dels fiscals per l'amnistia.

Segons aquests fiscals, i amb relació a Puigdemont, les mesures cautelars i l'ordre de detenció no es poden aixecar, malgrat que la nova llei estipula que s'han d'aixecar de manera automàtica quan entri en vigor.


Comín, Puig, Romeva, Turull i Bassa també afectats

Si s'apliqués el criteri d'aquests fiscals, tots els condemnats per malversació, que a més de Puigdemont i Junqueras són Toni Comín, Lluís Puig, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, quedarien fora de l'amnistia.

Puigdemont, Comín i Puig van ser condemnats en rebel·lia per malversació i per desobediència, mentre els altres 4 encara estan inhabilitats per malversació d'acord amb la sentència condemnatòria del Suprem.

Seria un criteri que afectaria molts altres processats que estaven esperant l'amnistia i que també van ser condemnats per malversació, a banda dels que estan sent investigats per aquest delicte i també pel de terrorisme.

Els quatre fiscals, en canvi, consideren que els delictes de desobediència i de desordres públics sí que serien amnistiables.


El fiscal general convoca els fiscals del Suprem i de Catalunya

A primera hora d'aquest dijous s'ha sabut que García Ortiz havia convocat els fiscals del Suprem per aquest mateix dijous i als de Catalunya per aquest divendres

La intenció de la reunió era coordinar l'actuació dels fiscals en tots els ordres jurisdiccionals i en totes les instàncies en les desenes de processos relacionats amb el procés independentista.

La llei d'amnistia dona un termini màxim de dos mesos perquè jutges i tribunals l'apliquin, i en el procés és previsible que consultin les parts abans de prendre decisions, una de les quals és la Fiscalia.

El fiscal general ja va prendre la iniciativa amb l'amnistia a mitjans de novembre, coincidint amb la investidura de Pedro Sánchez: va demanar informació de tots els casos que podien beneficiar-se'n.

L'ordre, que no es va conèixer fins tres setmanes després, reclamava la informació dels casos als fiscals de Catalunya, de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem abans del 15 de desembre.

Va demanar un resum dels fets investigats, les persones acusades, els delictes i la situació processal de cada cas entre l'1 de gener del 2012 i el 13 de novembre del 2023.

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésAmnistia
Anar al contingut