Protesta d'activistes climàtics a Egipte (Reuters)

El finançament climàtic, una promesa signada que mai arriba

La COP27 serà crucial per resoldre el finançament als països més pobres per adaptar-se a la crisi climàtica i per limitar l'escalfament global

El finançament climàtic és un dels eixos de la cimera del canvi climàtic, una promesa que no arriba, i els països més afectats reclamen que es faci realitat. L'ONU ja ha advertit que la lluita contra la crisi climàtica no pot deixar cap país enrere.

El finançament climàtic és una promesa signada i corroborada als Acords de París ara fa 7 anys i incomplerta. Els països més rics havien de pagar 100.000 milions de dòlars cada any perquè aquests països puguin reduir les seves emissions i adaptar-se als impactes de l'escalfament, i encara no els han pagat.

Segons el grup d'anàlisi britànic Carbon Brief, els Estats Units és qui més diners hauria de pagar i, de moment, segons el recompte del 2020, només n'ha aportat el 19%.

Austràlia i Regne Unit són alguns dels altres països que no han arribat als percentatges que els tocaria en proporció al que han contaminat històricament. I entre els que sí que ho han fet, hi ha països com França i el Japó, que han triplicat i duplicat els fons, i també Espanya.

Ara bé, aquests diners poden ser en forma de subvencions, però dos terços ho són en forma de préstecs. Nicola Sherer, investigadora de l'Observatori del Deute en la Globalització, explica el que això suposa:

"La trampa és que s'haurien de retornar, i això empitjora la situació d'aquests països que ja es troben en una situació de sobreendeutament extrem."

Si el concepte "danys i perjudicis" tindrà finançament al final d'aquesta COP, encara és una incògnita, i la història lamentablement no deixa gaire lloc a l'optimisme, com aprofundeix aquest vídeo:
 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut