El film eròtic "Wash me" trenca el tabú de les relacions sexuals i el càncer de mama

La directora, Rebecca Stewart, va patir un càncer fa dos anys i ha basat el curt en la seva història per encoratjar les dones a parlar-ne sense vergonya

Actualitzat

Recuperar el desig sexual després d'haver passat un càncer de mama no és fàcil, i ho pateixen moltes dones que han passat per un tractament oncològic durant el qual es perd la libido i l'autoestima, uns efectes secundaris dels quals no es parla prou. Un film eròtic reivindica que metges i mitjans abordin més obertament un problema que afecta tantes dones.

I també per encoratjar les dones a fer-ho i a no avergonyir-se'n, una persona que ha partit la malaltia, Rebecca Stewart, dirigeix el primer curtmetratge sobre el tema: "Wash me".

És el primer film eròtic que trenca amb el tabú de la malaltia i el sexe i s'ha presentat aquest dilluns a Barcelona, coincidint amb el Dia Internacional contra el Càncer de Mama.

Rebecca Stewart, directora del film i expacient de càncer de mama (ACN/Eli Don)

Rebecca Stewart és anglesa i fa 5 anys que viu a Barcelona, on el 2019 li van diagnosticar un càncer de mama. Explica que quan va preguntar als metges què li passava que havia perdut tot interès amb el sexe, li van dir que molt poques pacients en parlen.

"Tota la pel·lícula està inspirada en la meva parella i en la nostra història. Vull que les pacients vegin la pel·li i vegin que no estan soles, que ens passa a totes i que no haurien de tenir vergonya de parlar-ne més."

La seva parella la banyava cada dia quan ella no podia moure el braç pels efectes del tractament. Viure en primera persona els canvis del seu cos i la seva ment la va portar a fer aquest film eròtic basat en la seva història, on la protagonista recupera les ganes de sexe i l'orgasme.

"Tornar a sentir el teu cos després de la malaltia i la quimioteràpia és la sensació més electrificant i empoderadora."

"Wash me" (Renta'm) parla, amb sensibilitat però sense tabús, de la recuperació del sexe després de la malaltia, de la importància de no amagar els efectes físics i psicològics d'una cirurgia, del tractament i del procés de recuperació que provoquen en la sexualitat de les dones que superen el càncer de mama.

Cal crear moments d'intimitat en la parella per recuperar la sexualitat, segons els especialistes (Erika Lust Productons)

Superar el càncer no només és físic

El diagnòstic i el tractament del càncer de mama tenen un efecte directe sobre la sexualitat de les dones. La quimioteràpia provoca en molts casos la pèrdua de la menstruació, a vegades de forma permanent, fet que es combina amb el tractament per reduir la producció d'estrògens en alguns tumors. Tot plegat fa que les pacients s'enfrontin a una menopausa avançada, amb efectes com la pèrdua de la libido i sequedat vaginal, entre altres. A això cal sumar-hi altres efectes físics, com la pèrdua del cabell o l'efecte de la cirurgia sobre la mama i els problemes emocionals que aquest fet pot causar.

Segons els experts, crear moments íntims i relaxants és important, però com explica Rosanna Mirapeix, psicooncòloga i oncosexòloga, sovint cal fer teràpia de parella.

"No és fàcil. Certament, implica un treball molt fort amb la parella. A vegades no es limita a la dona que pateix càncer, sinó també a la parella que l'acompanya."

"L'abordatge en aquests casos no ha de ser només per part dels equips d'oncologia i cirurgia, metgesses, metges i infermeres, sinó també des d'un vessant emocional, amb terapeutes especialitzats en sexualitat", afegeix Sònia Servitja, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar.

Per la directora d'aquest film, tan important és el tractament oncològic com tenir relacions sexuals. "Tot cura", diu.

La directora Rebecca Stewart, a la presentació amb les seves doctores Sònia Servitja i Rosanna Mirapeix (ACN/Eli Don)


Conscienciar i ajudar a la recerca

El curtmetratge, que es pot veure gratis en aquest enllaç, Wash me, s'ha fet amb doble objectiu: conscienciar sobre la pèrdua del desig sexual en el càncer de mama i ajudar a la recerca.

La productora, Erika Lust i la directora han anunciat que totes les noves subscripcions a la plataforma XConfessions durant el mes d'octubre es donaran a la Fundació Amics de l'Hospital del Mar per donar suport a la recerca en immunoteràpia en càncer de mama a l'Hospital del Mar i l'IMIM. A la vegada donaran 1€ cada vegada que es comparteixi a les xarxes socials des de la plataforma.

El de mama és el càncer més freqüent en dones

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones a Catalunya, amb més de 5.000 casos diagnosticats cada any. La supervivència s'ha incrementat en les últimes dècades i ja supera el 80% dels casos. La seva incidència, directament relacionada amb l'edat, augmenta a partir dels 50 anys.

1 de cada 8 dones tindrà càncer de mama al món.

ARXIVAT A:
CinemaSalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut