Imatge pla sencer del mural dels artistes Faunagraphics i Rocket01, vinguts de Bulgària i la Gran Bretanya, pintant en una de les parets del municipi de Penelles en la 4a edició del Festival Gargar (4 de maig del 2019)

Festival Gargar, un centenar de grans murals que posen Penelles al mapa

El municipi de la Noguera arriba, amb la quarta edició del festival, al centenar de murals i aplega una vintena d'artistes locals i internacionals
Actualitzat
TEMA:
Art

Una vintena d'artistes locals i internacionals han passat el cap de setmana a Penelles, a la Noguera, per oferir la quarta edició del Festival Gargar d'art rural. El poble, de 400 habitants, arribarà al centenar de murals i, pel seu alcalde, això suposa un "valor afegit" contra el "despoblament rural".

Murals d'animals, hortalisses, retrats o històrics. La llista de temàtiques es va ampliant cada any, en una edició en què també s'hi han sumat activitats de lectura, música i cinema. Pels artistes que hi acudeixen es tracta de deixar volar la imaginació.

 

Mural creat pels artistes francesos Abys&Scaf, ACN

 

Un dels que ha pintat un mural aquest any, Alberto Montes, va arribar de Sevilla sense cap idea. És un dels 24 artistes escollits dels 242 que s'hi han presentat. En arribar, però, va trobar una imatge d'una festa tradicional del 1930 i és el que ha pintat en una de les parets dels afores del municipi.

 

Imatge d'Alberto Montes pintant el seu mural sobre una tradició del 1930

 

Els seus impulsors volen anar encara més lluny, i per l'any que ve tenen pensat "cicloturisme de murals". Jordi Solsona, un dels directors del festival, explica que en aquesta quarta edició han hagut de començar a pintar els murals més enllà del nucli urbà del poble, i que l'any que ve volen començar a fer rutes amb bicicleta.

I és que el centre de Penelles ja està ple d'aquestes expressions artístiques, i això el converteix en espai de referència per a les terres de Lleida. El director de l'Agència Catalana de Turisme, David Font, explica que l'objectiu és que sigui un poble visitable per la gent del país i per l'esfera internacional.

"Aquest ha de ser un espai visitable, consultable, per la gent d'arreu del país i per gent internacional que es mouen per festivals d'aquest tipus. Que coneguin Penelles, coneguin la zona i acabi sent un punt de referència de les terres de Lleida."

 

Jordi Solsona davant del mural on hi surt ell mateix, ACN

 

 

D'una manera molt semblant ho valora l'alcalde del poble, Eloi Bergós. Per ell, aquest festival és una forma de donar "valor afegit" al poble, que els pot servir per lluitar contra el "despoblament rural". Bergós considera que és un problema "fort" que tenen al territori i diu que "aprofiten el festival" per posar Penelles al mapa.

L'alcalde assegura que després de l'edició del 2018 han visitat el poble "unes 35.000 persones" i han venut "12.000 mapes del recorregut artístic". A part de 22 murals nous, aquest any se'n renovaran dos que formen part del "pla renove".

 

 

Un festival inclusiu

En aquesta quarta edició s'ha impulsat una nova activitat amb l'Associació Estel, de Balaguer, que treballa amb persones amb diversitat funcional. El projecte es diu Nius, i s'ha fet amb una aportació de la Fundació La Caixa.

Mar López Pinto, directora del festival, explica que han fet tallers durant tres mesos amb l'aportació d'un artista. Per López, l'art és essencial en matèria educativa i el projecte ha estat una experiència gratificant.

"L'art és un comunicador, una forma d'expressió que moltes vegades ens oblidem d'ensenyar. Forma part de l'educació [...] Ha estat una experiència molt gratificant i molt bonica."

Durant tres mesos s'han desplaçat cada dimecres fins al centre Estel, on han estat treballant amb sis nens i nenes de l'escola i quatre talleristes. El projecte s'ha acabat amb la pintada d'un mural col·laboratiu amb els artistes d'aquest any.

 

ARXIVAT A:
Art
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut