Espectadors en un cinema (ACN/Violeta Gumà)

El fenomen "Barbenheimer" impulsa l'augment d'espectadors a les sales de cinema

Catalunya va assolir la xifra de 13 milions d'espectadors a les sales de cinema l'any 2023

RedaccióActualitzat

"Llarga vida als cinemes", deia avui Jordi Agustí, el president del Gremi de Cinemes de Catalunya, després de presentar l'informe d'espectadors i recaptació del 2023. El sector celebra la recuperació de públic per tercer any consecutiu, tot i que encara està lluny de les xifres d'espectadors que omplien les sales abans de la pandèmia.

A Catalunya, durant el 2023 s'ha arribat als 13 milions d'espectadors, un 21% més que el 2022. És, però, la comunitat autònoma que ha tingut menys increment de públic.


Pel que fa a la recaptació, els cinemes catalans han aconseguit una taquilla de 95 milions d'euros. Això suposa un 25,7% més que l'any anterior.

En l'àmbit estatal, s'han comptabilitzat més cinemes oberts que abans de la pandèmia: el 2019 n'hi havia 723 i l'any passat es van comptabilitzar 751 sales.

I en contra del que podria semblar, després del tancament de cinemes històrics com el Comedia, el circuit de sales català es manté estable, amb 600 pantalles, segons la radiografia del sector que avui han presentat la Federació de Cines d'Espanya i el Gremi de Cinemes de Catalunya.

L'històric cinema Comedia, unes hores abans del seu tancament definitiu (ACN/Ariadna Comas)

El fenomen "Barbenheimer"

Sens dubte, l'any ha estat marcat pel fenomen "Barbenheimer". La coincidència de "Barbie" i "Oppenheimer" a la taquilla ha propiciat fites rellevants. Es va assolir el millor cap de setmana de l'any a les sales espanyoles del 21 al 23 de juliol, amb 11,5 milions d'euros de recaptació. I el millor dia de l'any, el 26 de juliol, amb més de 900.000 espectadors en un sol dia.

Pel que fa al cinema espanyol, "Campeonex" es va alçar com la pel·lícula més vista en sales de cinema, amb gairebé 2 milions d'espectadors, seguida de "8 apellidos marroquís", "Vacaciones de verano", "Mòmies" i "Vaya vacaciones".

També han destacat a la taquilla pel·lícules com "Super Mario Bros. La pel·lícula" i "Avatar: El sentit de l'aigua", superant totes dues els 20 milions d'euros de recaptació.


Les campanyes impulsen l'assistència

Catalunya és la segona comunitat amb més espectadors. N'ha sumat 13,7 milions, per sota dels 15,2 milions d'espectadors de la Comunitat de Madrid. Completa el podi Andalusia, amb 11,6 milions d'espectadors.

L'assistència a sales també s'ha vist afavorida pel resultat de les campanyes que s'han impulsat. La campanya Cinema Sènior, dirigida a persones de més de 65 anys, ha comptat amb una participació de 925.000 espectadors en la seva primera edició.

I la Festa del Cinema, que se celebra a l'octubre, va atraure 2 milions d'espectadors als cinemes de tot l'Estat.

Per altra banda, els usuaris del bo cultural jove també han escollit el cinema, el teatre i la música en un 48,7% de les compres.

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut