Diumenge 21 i dilluns 22 de juliol van ser els dies més calorosos al planeta des d'almenys el 1940

Actualitzat

El diumenge dia 21 de juliol i el dilluns 22 de juliol van ser els dies més càlids del planeta, malgrat que a Catalunya justament coincidís amb una lleugera baixada de les temperatures. El rècord de dilluns va superar en 0,08ºC el de l'any passat.

La temperatura mitjana mundial el diumenge va ser de 17,09 ºC i el dilluns va ser de 17,16ºC; la mitjana mundial de juliol és de 16,27 ºC.

N'ha informat Copernicus, que és una iniciativa conjunta de l'Agència Espacial Europea i de la Comissió Europea, per dotar Europa d'una capacitat operacional i autònoma d'observació de la Terra.

 

Es dona la circumstància que les deu temperatures màximes diàries mitjanes mundials més altes dels darrers 50 anys s'han produït des del 2015.

Segons el director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, Carlo Buontempo, "el 21 i el 22 de juliol, C3S va registrar nous rècords per a la temperatura mitjana global diària. El que realment és sorprenent és la gran diferència entre la temperatura dels últims 13 mesos i els rècords de temperatura anteriors. Estem ara en un territori realment inexplorat, i a mesura que el clima es vagi escalfant segur que veurem nous rècords que es baten en els propers mesos i anys".

 

La temperatura mitjana global tendeix a assolir el seu màxim anual entre finals de juny i principis d'agost, coincidint amb l'estiu de l'hemisferi nord. Això es deu al fet que els patrons estacionals de l'hemisferi nord impulsen les temperatures globals. Les grans masses terrestres de l'hemisferi nord s'escalfen més ràpidament que els oceans de l'hemisferi sud, que poden refredar-se durant els mesos d'estiu del nord.

 

Malgrat que justament el diumenge 21 la temperatura fos més fresca de la normal a l'oest d'Europa i a l'est dels EUA, a bona part del planeta, sobretot a l'Antàrtida, les temperatures van ser força elevades.

Es poden veure tores les dades i conèixer la situació sobre els continents i els oceans clicant sobre aquest mapa.

Dades del diumenge 21 de juliol de 2024. Font: Copernicus
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut