El planeta Terra vist des de l'espai
El planeta Terra vist des de l'espai

El dia s'allarga una mica pel canvi climàtic: el desgel dels pols frena la rotació de la Terra

Dues recerques determinen que l'escalfament planetari està alentint lleument la durada del dia i que també afecta l'eix de rotació del planeta

Actualitzat

El canvi climàtic està afectant els equilibris de la Terra, i un dels més inesperats és la durada del dia: l'escalfament planetari desfà el gel dels pols, i això està fent els dies una mica més llargs.

El motiu és que l'aigua fosa es desplaça des dels pols a les zones tropicals, i això modifica la distribució de les masses i, de retruc, la rotació de la Terra, fent-la una mica més lenta.

De fet, la rotació de la Terra s'alenteix una mica cada segle per la fricció de les marees provocades per l'atracció de la Lluna, però el desgel del canvi climàtic tindrà un efecte més gran a finals de segle.


Uns quants mil·lisegons contra 86.400 segons

Ho afirma una recerca publicada aquest dilluns a la revista PNAS, obra d'investigadors de l'Escola Politècnica Federal de Zúric, a Suïssa, que han simulat per ordinador què pot passar en el futur:

"En escenaris d'emissions elevades, la longitud del dia induïda pel clima continuarà augmentant i pot arribar a finals de segle a una taxa que sigui el doble de l'actual, superant l'impacte de la fricció de les marees lunars."

Però no és una gran variació: el dia a la Terra dura ara mateix 86.400 segons, i l'augment pot arribar a un màxim de 2,62 mil·lisegons al voltant de l'any 2100, si les emissions de CO2 es mantenen.

De tota manera, la variació no és constant: hi ha cicles d'acceleració i desacceleració periòdics; ara mateix som en un d'acceleració, i el 2020 es van registrar 28 dels dies més curts de l'últim mig segle.

Josep Lluís Pelegrí: "No tenim certesa absoluta de l
L'augment d'aigua als mars tropicals pel desgel dels pols fa alentir la rotació de la Terra

Fa 1.400 milions d'anys el dia durava 19 hores

Però més enllà d'aquestes oscil·lacions, la tendència a llarg termini és que el dia s'allargui per la influència de les marees: es calcula que fa uns 1.400 milions d'anys el dia durava menys de 19 hores.

Els investigadors de Zúric, encapçalats per Benedikt Soja, han confirmat aquesta tendència i també la part atribuïble al canvi climàtic: al segle XX va ser d'1 mil·lisegon, i en el que portem del XXI ja ha estat d'1,33 mil·lisegons.

Soja aprofita els resultats de la recerca per recordar que l'espècie humana hauria de prendre consciència que viu en un món que té límits i que els està traspassant amb les seves accions:

"Els humans tenim un impacte més gran sobre el nostre planeta del que ens pensem i això, naturalment, ens imposa una gran responsabilitat per al futur."

Aquest investigador fa servir una metàfora per fer entendre per què el canvi climàtic allarga el dia, en concentrar l'aigua del desgel als tròpics, on alenteix la rotació, en comptes dels pols, on l'accelera:

"És com quan una patinadora artística gira sobre ella mateixa, primer mantenint els braços a prop del cos i accelerant la rotació, i després estirant-los i alentint-la."


També altera l'eix de rotació del planeta

Els mateixos investigadors han publicat aquest dilluns una segona recerca que demostra que el canvi climàtic també està alterant lleument l'eix de rotació del planeta, de l'ordre d'uns 10 metres en 100 anys.

L'alteració de l'eix de rotació --que és periòdic--, com es pot veure en el següent vídeo, també depèn d'altres factors, com ara els moviments geològics a l'interior del planeta:


L'abast del canvi climàtic, més profund de l'esperat

La recerca l'han publicat a la revista Nature Geoscience, i s'ha fet d'acord amb algorismes desenvolupats per l'investigador Kiani Shahvandi, que han permès determinar quin paper hi té el canvi climàtic.

Segons Shahvandi, els resultats de la seva recerca proven que totes les parts del planeta s'influencien mútuament, i que l'escalfament que estem provocant els humans té repercussions en totes aquestes parts:

"Per tant, el canvi climàtic en curs podria fins i tot estar afectant processos a l'interior de la Terra i tenir un abast més gran del que s'havia suposat anteriorment."

Tant aquesta recerca com l'altra publicada a PNAS s'han fet amb algorismes basats en xarxes neuronals d'intel·ligència artificial que han servit per discriminar el paper de les causes naturals, d'una banda, i del canvi climàtic, de l'altra.

Són afectacions menors en la crisi climàtica

L'alentiment de la rotació de la Terra ens afecta poc, però obliga a anar corregint l'hora dels rellotges, mentre que les alteracions de l'eix de rotació només afecten els càlculs de les missions espacials.

Això és perquè una variació d'un centímetre en la posició del llançament d'un coet pot amplificar-se en el trajecte que faci una nau a un altre planeta del sistema solar, i fer que la nau aterri a centenars de metres d'on estava previst.

En definitiva, però, són afectacions de l'escalfament planetari que són mínimes, i fins i tot menyspreables, al costat de les que ja ens estan afectant en el dia a dia i que aniran a més a mesura que vagi pujant la temperatura i es vagi agreujant la crisi climàtica.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaRecerca científica
Anar al contingut