El Procés d'Hiroshima va desembocar també en un codi de conducta voluntari per dotar de més seguretat els desenvolupaments en IA
El Procés d'Hiroshima va desembocar també en un codi de conducta voluntari per dotar de més seguretat els desenvolupaments en IA

El dia que Putin es va quedar sol: la Xina contraprograma la reunió del G7 obviant Rússia

El G7 decideix endurir les sancions contra Rússia, Xina es reuneix amb exrepúbliques soviètiques sense el Kremlin i Zelenski participa en la Lliga Àrab acompanyat d'un líder tàrtar de Crimea

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Nicolás Valle

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@NicolasValle
Actualitzat

Rússia proposa i defensa l'existència d'un món multilateral que posi fi a les aspiracions hegemòniques dels Estats Units. El problema és que aquest món multilateral no compta amb Moscou. És una realitat que ha quedat en evidència en les darreres hores.

Triple reunió internacional i triple revés contra Vladímir Putin, aïllat a tots els nivells. La primera és la més evident: la cimera del G7. Els líders de les democràcies més riques del món han acordat a Hiroshima endurir les sancions contra Rússia i han insistit en la necessitat de reduir la dependència del comerç amb la Xina.

El G7 ha acordat endurir les sancions contra Rússia (Reuters/Ministry of Foreign Affairs of Japan)

El president d'Ucraïna s'hi sumarà el cap de setmana, bàsicament, per rebre el suport unànime dels seus aliats i patrocinadors.

Els Set han decidit ampliar les restriccions contra Rússia prohibint les exportacions de maquinària industrial, eines i altres tecnologies que puguin ser utilitzats en l'esforç bèl·lic. També se li dificultaran els ingressos comercials en forma de metalls preciosos i diamants.

Sobre la Xina, que les potències del G7 veuen cada cop més com una amenaça per a la seguretat econòmica, volen un compromís comú per "reduir les dependències excessives" en les cadenes de subministrament crítiques i contrarestar les "pràctiques malignes" en la transferència de tecnologia i la divulgació de dades.

També reafirmen la necessitat de la pau i l'estabilitat a l'estret de Taiwan i instar la Xina perquè pressioni Moscou perquè aturi la seva agressió militar a Ucraïna.

Aquesta peça del "Telenotícies Migdia" explica amb més detall la trobada del G7:


Cimera de repúbliques de l'Àsia Central

La segona cimera ha estat organitzada per la Xina i ha consistit en una mena de contraprogramació de la reunió del G7. El president Xi Jinping ha convocat a la ciutat de Xian els presidents de 5 de les 6 repúbliques d'Àsia Central, totes antigues repúbliques de la Unió Soviètica: Kirguizistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Uzbekistan i Kazakhstan.

Xina ha organitzat una cimera amb les exrepúbliques soviètiques d'Àsia Central (REUTERS/Florence Lo)

Aquesta reunió és una usurpació descarada de l'espai geopolític de Rússia, tota una ofensa per a Vladímir Putin, que ha decidit dipositar totes les esperances de suport en el règim liberal-comunista de xinès.

Xi Jinping vol seduir els dirigents centreasiàtics perquè aprofitin l'oportunitat d'enfortir la cooperació en el comerç, inversions i desenvolupament industrial. I encara més: ha subratllat la necessitat de desenvolupar "nous motors de creixement, com les finances, l'agricultura, la reducció de la pobresa, la reducció de les emissions de carboni, sanitat i innovació digital".

Pequín no ha ocultat les seves pretensions per l'expansió del gasoducte que uneix Àsia Central amb la Xina i un acord en matèria de seguretat per combatre el separatisme i el terrorisme. A canvi d'això, ofereix 37.000 milions d'euros per als països de la regió.

Antigament, van ser membres de l'imperi rus i després de la Unió Soviètica i encara avui mantenen llaços econòmics, lingüístics i diplomàtics privilegiats amb Moscou.

Però amb la guerra a Ucraïna, la influència russa ha disminuït. Putin sempre especula que Occident pretén desmembrar Rússia, però ara mateix qui semblar tenir més interès en l'espai asiàtic de Rússia és la Xina.

Aquest revés és contemplat amb resignació pel Kremlin: Pequín és l'únic soci important que encara comercia amb Rússia. No es pot enemistar amb els xinesos encara que manifestin les seves aspiracions expansionistes.
 

La Lliga Àrab, amb Zelenski

I la tercera cimera, la de la Lliga Àrab. I amb un invitat d'excepció: Volodímir Zelenski. Es podria dir que el president ucraïnès està fora del seu lloc natural. Però no és així: les noves aliances al Pròxim Orient situen la regió en un paradigma nou i amb un poder renovat per influir. I Zelenski ho sap.

El president ucraïnès ha tingut el detall d'anar acompanyat del líder de la minoria tàrtara musulmana de Crimea per fer veure els líders àrabs que Rússia està lesionant els drets dels pocs territoris islàmics d'Europa.

Zelenski ha participat en una reunió de la Lliga Àrab en la que també hi ha assistit l'aliat de Putin, Al-Assad (Reuters / Saudi Press Agency)

I un encreuament de mirades: la de Zelenski i la del dictador de Síria, Bashar al-Assad, el principal aliat de Moscou al Pròxim Orient. Zelenski s'hi ha referit subreptíciament a aquesta aliança: ha declarat que és inconcebible que hi hagi països àrabs que mirin cap a un altre costat mentre Rússia envaeix i bombardeja Ucraïna.

La sola presència de l'home de Kíiv a la Cimera àrab és, en si mateix, un clatellot diplomàtic a Putin. Avui, el líder del Kremlin ha intentat treure pit amb una reunió de ministres d'Exteriors d'Azerbaidjan i Armènia. La trobada no aplaca el sentiment d'aïllament de Putin, que mai s'ha sentit tan sol com avui.

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut