L'iceberg ocupa una superfície de més de 4.000 quilòmetres quadrats (Reuters/Rob Suisted-http://naturespic.com)

El desglaç de l'iceberg més gran del món deixa imatges espectaculars de coves i arcs

L'iceberg de nom A23a té una superfície d'uns 4.000 km², més gran que l'illa de Mallorca, i es troba en moviment després de més de 30 anys encallat

RedaccióActualitzat

L'erosió pel moviment està esculpint l'A23a, l'iceberg més gran del món. L'aire calent i el contacte amb l'aigua de la superfície estan provocant a poc a poc que es desglaci, i el procés deixa formes de coves i arcs en els seus penya-segats de més de 30 metres d'alçària.

El grup d'expedició EYOS s'hi ha pogut apropar, i ha capturat imatges espectaculars de la seva grandària. L'iceberg ocupa una superfície de fins a 4.000 quilòmetres quadrats, més del doble de la mida de Londres i més gran que Mallorca, té un gruix de 400 m de profunditat i es calcula que pesa al voltant d'un bilió de tones.

 

"Hem vist onades de 3 o 4 metres d'alt xocant contra les parets que creen cascades de gel i generen un estat constant d'erosió", explica el líder de l'expedició. Aquests impactes, juntament amb l'arribada de l'iceberg a zones amb temperatures més altes, han provocat que entri en una fase de desglaç.

L'iceberg es va posar en moviment a finals del 2023 (Reuters/Rob Suisted-http://naturespic.com)
Les escletxes al gel obertes pel desglaç (Reuters/Rob Suisted-http://naturespic.com)

Quin és el seu destí?

L'A23a es trobava encallat al mar de Weddel des del 1986 i ara, a poc a poc, s'està allunyant de l'Antàrtida. Fa 37 anys es va desprendre de la plataforma de gel Flichner-Ronne, a l'Antàrtida Occidental, però poc després va quedar atrapat al mar de Weddell.

El novembre del 2023 es va tornar a posar en moviment, i ara es troba a la deriva del corrent circumpolar antàrtic, el principal corrent que envolta l'Antàrtida. Aquest corrent l'està empenyent en direcció a les illes Òrcades del Sud, un arxipèlag a uns 600 quilòmetres al nord-est de la punta de la península Antàrtica.

La interacció dels vents, els fronts i els remolins determinaran el curs que seguirà durant les pròximes setmanes, però el seu destí ja està definit: s'acabarà fragmentant i fonent, i deixarà caure al mar nutrients minerals que beneficien des del plàncton fins a les grans balenes.

Segons afirmen els investigadors, a mesura que s'allunyi de l'Antàrtida, la baixada de temperatures provocarà noves fractures i escletxes que col·lapsaran i deixaran extenses zones de gel submergit.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut