Sam Altman, en un acte a Israel al juny
Sam Altman, en un acte a Israel al juny (Reuters/Amir Cohen)

El culebrot de ChatGPT: Sam Altman torna a OpenAI 5 dies després de ser-ne acomiadat

El retorn de Sam Altman referma el rol de Microsoft dins els òrgans de decisió d'OpenAI i, de passada, en la direcció del futur desenvolupament de la intel·ligència artificial

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Tot ha hagut de canviar perquè no canviï res al capdavant d'una de les empreses més importants del moment en intel·ligència artificial. El director executiu d'OpenAI, acomiadat de l'empresa divendres i que fitxava per Microsoft dilluns a primera hora, ha tornat a prendre les regnes de l'empresa durant la matinada de dimarts.

Els constants moviments, els canvis d'opinió i les frenètiques negociacions d'aquests darrers cinc dies han estat retransmesos pràcticament en directe, fet que ha contribuït a descriure un moviment encara més caòtic dins l'empresa.

"Hem arribat a un principi d'acord pel retorn de Sam Altman com a director executiu d'OpenAI amb una junta inicial formada per Bret Taylor (President), Larry Summers i Adam D'Angelo. Estem col·laborant per aclarir-ne els detalls. Gràcies per la vostra paciència durant aquest procés"

L'anunci del retorn d'Altman l'ha rebut positivament, de nou, el director executiu de Microsoft, Satya Nadella, el soci preferent d'OpenAI i un dels inversors que ha estat més públic en la seva opinió sobre els diferents canvis que ha viscut l'empresa de ChatGPT en pocs dies.

Amb aquest últim, Nadella ja ha donat el vistiplau i la benvinguda --almenys públicament-- a tres directors executius per a OpenAI en cinc dies: Mira Murati, Emmet Shear i, de tornada, Sam Altman, a qui fa poc anunciava, en un nou gir de guió, que havia contractat per a Microsoft.

La conclusió és que es torna a la casella de sortida en el lideratge públic d'OpenAI, però s'hi poden constatar canvis més profunds del que semblaria a primera vista, amb potencials derivades en el futur del desenvolupament de la intel·ligència artificial.

Els canvis a OpenAI

El primer canvi, i el més evident, és a dalt de tot de l'empresa, en el consell de directors. No només hi ha hagut canvis en la seva composició, amb cares noves, entre les quals encara hi hauria part de les persones que van decidir expulsar Sam Altman i Greg Brockman (que torna), sinó que també queda en entredit el paper regulador de l'òrgan últim de control de l'empresa de productes com ChatGPT.

El consell directiu era l'última línia de defensa independent per tal de protegir l'objectiu fundacional d'OpenAI, que va néixer sense ànim de lucre: desenvolupar una intel·ligència artificial que beneficiï tota la humanitat.

L'entrada dels milions de Microsoft (amb Satya Nadella i Sam Altman com a figures clau de l'acord) va portar el naixement d'una vessant d'OpenAI amb objectius comercials, que van decidir deixar sota el mateix control per preservar la missió inicial. La independència d'aquesta junta supervisadora, però, ha mort amb tot el culebrot.

En el rerefons, es diu, una lluita entre acceleracionistes i garantistes. Una facció de l'empresa, sembla que majoritària, vol alentir el desenvolupament comercial dels models d'IA desenvolupats a l'empresa, per afavorir-ne el control i seguretat, i una altra empenta per seguir innovant i creixent en capacitats dels models i negoci, sense preocupar-se tant per les conseqüències.

Imatge de l'anunci del primer acord entre Microsoft i OpenAI, amb els respectius directors executius: Sam Altman (esquerra) i Satya Nadella (dreta)
Imatge de l'anunci del primer acord entre Microsoft i OpenAI, amb els respectius directors executius: Sam Altman (esquerra) i Satya Nadella (dreta) (Microsoft)

La nova junta quedarà liderada per Bret Taylor (anteriorment, copresident de Salesforce i el darrer CEO de Twitter abans d'Elon Musk), amb membres com Larry Summers (exsecretari del Tresor dels Estats Units), i Adam D'Angelo (cofundador i director de Quora). Aquest últim, sorprenentment, continua després de formar part de la reunió que va decidir expulsar Sam Altman i Greg Brockman divendres passat.

Els que sembla que abandonen el consell definitivament, són la resta de persones que van prendre la decisió que ho va desencadenar tot: Ilya Sutskever, el cap científic d'OpenAI, Tasha McCauley, directora executiva de GeoSim Systems; i Helen Toner, directora d'estratègia i beques de recerca fundacional al Centre de Seguretat i Tecnologia Emergent de Georgetown.

Segons mitjans amb fonts directes, com Bloomberg, la composició d'aquesta junta no és definitiva i la seva primera tasca serà seleccionar fins a 9 nous directors per formar part d'una nova junta, de la qual no formaria part Altman.

Molt probablement, algun dels membres d'aquesta nova junta serà apuntat, directament, per Microsoft. Aquest és un dels principals canvis que viurà l'estructura de governança d'OpenAI: Satya Nadella ha declarat en múltiples entrevistes que no tornaran a quedar-se a les fosques sobre les decisions de la junta: "les sorpreses són dolentes", repetia durant la seva marató d'entrevistes d'aquests últims dies.

"We are so back"

"Hem tornat definitivament". Un últim canvi, potser aparentment menys transcendental, ha estat el poder de pressió que ha demostrat tenir i ha sabut exercir la plantilla de la tercera start-up més valuosa del món.

La pràctica majoria de la plantilla, un cop van saber l'anunci de la junta de directors d'OpenAI d'expulsar Sam Altman i Greg Brockman, va començar els moviments, ultimàtums i comunicats públics on exigien revertir la decisió i, finalment, que la junta dimitís.

Si no es respectaven els seus termes --van amenaçar-- marxarien de l'empresa en massa. Microsoft ja els esperava a tots amb els braços oberts.

"OpenAI no és res sense la seva gent", diu el compte oficial d'OpenAI, tot retuitant una foto del retornat Greg Brockman amb part de la plantilla. La frase l'han anat repetint a les xarxes socials gran part dels treballadors de l'empresa per fer evident la seva disconformitat amb les decisions de la junta.

El paper dels treballadors d'OpenAI ha estat evident fins al final. Fa poques hores, els gestors de xarxes de l'empresa --que ja havien picat l'ullet a Sam Altman de forma pública en els darrers dies-- han anunciat que l'empresa obre l'accés de la interacció per veu amb ChatGPT a tots els usuaris del servei gratuït.

Ho ha fet en aquesta publicació a X, on podem sentir-los reconeixent que aquesta "ha estat una llarga nit per a l'equip" i preguntant a ChatGPT quantes pizzes hauria de demanar per a 778 persones:

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIntel·ligència artificialEmpresa
Anar al contingut