L'antic edifici de Can Jorba, al Portal de l'Àngel
L'edifici es va inaugurar el 1926 com a Magatzems Jorba, exemple d'un nou model de negoci (Europa Press/Redevco)
Barcelona

El Corte Inglés es ven l'edifici de Portal de l'Àngel a la família de C&A

Els grans magatzems tancaran a l'antic Can Jorba per deixar pas a oficines a les plantes superiors i botigues a les inferiors

Iván GutiérrezActualitzat

El Corte Inglés segueix plegant veles i tancant centres físics, i el següent serà un dels més icònics que té a Catalunya, el de Portal de l'Àngel, un dels eixos comercials més cotitzats de tot Espanya.

El grup de grans magatzems s'ha venut l'edifici a Redevco, una societat formada per la gestora patrimonial de la família de C&A i el fons d'inversió Ares Management.

Però això no vol dir que el nou destí d'aquest edifici històric d'estètica classicista sigui una nova botiga de C&A, sinó que el nou propietari vol llogar les plantes baixes a cadenes "retail", i reformar les plantes superiors per fer-hi oficines.

Una compravenda que la mateixa Redevco ha xifrat en uns 200 milions d'euros entre la compra i les reformes adients, i on han participat la consultora immobiliària Cushman&Wakefield i el despatx Cuatrecasas, assessorant El Corte Inglés.

Durant el pròxim any, El Corte Inglés seguirà obert, però acabarà tancant com ja va fer amb el seu centre de Francesc Macià per deixar pas a oficines i botigues a la planta baixa.


100 anys de grans magatzems a Can Jorba

Amb aquesta operació, l'edifici històric de Can Jorba deixarà de ser en la seva totalitat un gran magatzem per primera vegada des de fa gairebé un segle.

Inaugurat l'any 1926 com a Magatzems Jorba, aquest edifici va exemplificar el luxe i un nou tipus de negoci al més pur estil Galeries Lafayette.

Als anys seixanta, Galerías Preciados va comprar l'edifici i va gestionar el centre fins als anys noranta, quan l'empresa va fer suspensió de pagaments, i El Corte Inglés va engolir el grup.

L'únic vestigi que quedarà de tota aquesta història és la inscripció a la façana "Labor omnia Vincit" (el treball tot ho venç) que va demanar fer Pere Jorba fa gairebé un segle. 

La inscripció en llatí que Pere Jorba va fer instal·lar a la façana de l'edifici de Barcelona
La inscripció en llatí que Pere Jorba va fer instal·lar a la façana de l'edifici de Barcelona (Ramón Sales/BCNROC)


Crisi de model

Qui va ser amo i senyor de la gran distribució a Espanya, el gegant El Corte Inglés, viu des de fa anys una crisi de model per la irrupció del comerç "online".

Un tomb als nous temps, que, com a totes les empreses que són com transatlàntics, són lents i difícils de fer amb 1.400 botigues i 100.000 treballadors. Tampoc va ajudar a fer aquest canvi la guerra familiar posterior a la mort del fundador Isidoro Álvarez.

Des de llavors, l'empresa ha accelerat la seva transformació a l'"online" per fer front al colós de la distribució actual, la nord-americana Amazon, que amb les seves entregues ràpides ha passat per sobre de tota mena de grans companyies que fins fa pocs anys semblaven indestructibles com Sears, Barneys, Debenhams, Toys'r'us, Karstadt-Kaufhof o Century 21, que han acabat fent fallida.

 

ARXIVAT A:
Comerç
Anar al contingut