Rentar-se les mans evita infeccions (Zukunftssicherer/Pixabay)

El coronavirus treu de l'anonimat el metge que ens va ensenyar a rentar-nos les mans

Google dedica un "doodle" a Ignaz Semmelweis, el pioner de la prevenció d'infeccions amb aquesta senzilla mesura sanitària, tan important per evitar malalties

Sílvia MateuActualitzat

Entre les aportacions claus a la medicina, molts saben, per exemple, que Alexander Fleming va descobrir la penicilina o associen Louis Pasteur amb les vacunes, però el metge hongarès Ignaz Semmelweis ha hagut d'esperar a la pandèmia del Covid-19 per començar a fer-se conegut entre nosaltres, 155 anys després de morir.

Ell va ser el pioner de l'antisèpsia sanitària, és a dir, la prevenció d'infeccions. Google li dedica un doodle, aquest divendres.

En aquesta pandèmia, ens ha quedat ben clar que rentar-se bé les mans és el gest més eficaç per evitar l'expansió del virus.

 

Ignaz Semmelweis

Com recullen les enciclopèdies, Semmelweis es va especialitzar en obstetrícia i es va adonar de com d'important era una mesura d'higiene que avui ens sembla molt evident: que els metges es rentessin les mans podia salvar la vida de les parteres.

 

Ignaz Semmelweis va analitzar els parts de dues sales de la maternitat de Viena, on havia entrat a treballar, i va descobrir que la incidència de la febre puerperal era molt menor amb les mans netes.

En una de les sales, la de mortalitat més alta, hi havia sovint estudiants de medicina que atenien les parteres després d'haver estudiat cadàvers. L'altra sala era la que utilitzaven normalment les llevadores. A partir d'aquí, va pensar que els estudiants portaven a les mans alguna mena de "matèria putrefacta" dels cadàvers a les dones i va proposar una solució senzilla: rentar-se les mans.

No se'n va sortir. Com passa sovint, el reconeixement no li va arribar en vida. Al contrari. Menyspreat pels seus caps i companys, va acabar en un manicomi de Viena, on va morir als 47 anys.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut