Un aspersor regant en un jardí (iStock/archikatia)
Un aspersor regant en un jardí (iStock/archikatia)

El consum d'aigua, municipi a municipi: la majoria de ciutats grans compleixen el llindar

Únicament tres de les ciutats catalanes de més de 50.000 habitants superen el llindar de consum d'aigua establert per la Generalitat

Montse Enrubia/Ramon RadóActualitzat

Els 202 municipis que s'abasteixen de la conca Ter-Llobregat, on viuen uns 5,9 milions de catalans, entraran en fase de preemergència per sequera i veuran limitat encara més el consum d'aigua.

A partir de la setmana que ve, quan s'activi la fase de preemergència que ha declarat aquest dimarts el govern, podran consumir un màxim de 210 litres d'aigua per habitant i dia. Fins ara, tenien un límit de 230 litres d'aigua per habitant i dia.

Entre aquests 202 municipis, n'hi ha 20 que tenen més de 50.000 habitants. Aquestes grans ciutats compleixen majoritàriament el límit de 210 litres d'aigua per habitant i dia.

Únicament tres de les ciutats de més de 50.000 habitants superen aquest llindar: Sant Cugat del Vallès, Rubí i Granollers.

A banda d'aquests 202 municipis que entraran ara en fase de preemergència, hi ha 36 municipis de l'Alt Empordà que es troben en estat d'emergència.

Les dades de consum d'aigua de l'Agència Catalana de l'Aigua, corresponents als municipis de les conques internes catalanes, no inclouen els que s'abasteixen amb aigües de la conca de l'Ebre. Consulta si el teu municipi compleix o no el llindar assignat a la fase del pla de sequera en què es troba:

 

Els municipis que consumeixen més aigua

Dels 202 municipis que entraran en fase de preemergència, 88 no compleixen el llindar de 210 litres d'aigua per persona i dia, 95 sí que ho fan i de 19 no hi ha dades actualitzades.

A vegades, alguns municipis registren un alt consum d'aigua per raons que no van lligades al consum de la ciutadania. És el cas de Llers, a l'Alt Empordà, on s'incompleix el límit de litres per persona i dia. L'Ajuntament ho atribueix al consum d'aigua que es fa al centre penitenciari de Puig de les Basses, situat al terme municipal de Figueres però molt a prop de Llers.

Riudellots de la Selva, amb 665 litres per persona i dia consumits en les últimes dades disponibles, és el que municipi gasta més aigua d'entre els que entraran en fase de preemergència.

En una entrevista al programa "Catalunya migdia", l'alcalde de Riudellots, Josep Santamaria, ha atribuït a les indústries càrniques de la zona l'alt consum d'aigua.

"Les indústries càrniques estan treballant al 100% i amb un consum d'aigua molt elevat", ha dit Santamaria, que demana diferenciar consum industrial i consum residencial. L'alcalde assegura que en el consum residencial el poble està dins dels límits.

Darrere de Riudellots s'hi situen Torrent i Pacs del Penedès, amb 500 i 498 litres per persona i dia, respectivament. El quart municipi amb un consum d'aigua més elevat és Matadepera, amb 468 litres per persona i dia.

L'alcalde del municipi, Guillem Montagut, ha dit a Catalunya Ràdio que les fuites per la falta d'inversió a les infraestructures són les causants d'aquest consum elevat.

Per Montagut, "el 98% del consum anual és activitat ramadera i industrial" i no pas consum domèstic. L'alcalde demana que els ramaders s'autosubministrin de fonts i cisternes d'aigua pròpies per a les granges.

En aquesta taula pots comprovar si els 630 municipis que formen part de les conques internes compleixen o no el llindar corresponent:

 

630 municipis s'abasteixen de les conques internes

Catalunya està dividida en dues conques hidrogràfiques i les restriccions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) només afecten els 630 municipis que formen part de les conques internes, és a dir, sistemes hídrics que desemboquen directament al Mediterrani.

Aquests 630 municipis engloben la gran majoria de la població catalana, uns 5,9 milions d'habitants.

La resta dels 947 municipis catalans s'abasteixen amb aigües de la conca de l'Ebre i estan regits per la gestió de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Presa del pantà de Sau, amb un nivell molt baix d'aigua
Presa del pantà de Sau, amb un nivell molt baix d'aigua (ACN/Jordi Borràs)

El llindar de consum d'aigua en cada fase de sequera

L'Agència Catalana de l'Aigua estableix diferents llindars de consum d'aigua depenent de la fase del pla de sequera en què es troba cada municipi.

En un escenari d'alerta, amb les reserves d'aigua en un 40%, s'estableix un consum màxim de 250 litres per habitant i dia.

Si les reserves baixen a un 25% es passa a un escenari d'excepcionalitat, amb una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia. És l'estat en què estaven fins aquest dimarts els 202 municipis de la conca Ter-Llobregat.

En un escenari de preemergència, com el que ha declarat el govern, el consum màxim baixa a 210 litres per persona i dia.

El següent pas és la fase d'emergència, en què la dotació màxima es redueix a 200 litres per habitant i dia. Aquest topall encara pot baixar fins als 160 litres per persona i dia si es declara l'estat d'emergència extrema.

ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut