Entrada del Tribunal Constitucional
El TC estudiarà la setmana que ve l'admissió a tràmit de la qüestió d'inconstitucionalitat presentada pel Suprem (EPTV)

El Constitucional vol resoldre sobre el fons de l'amnistia abans d'un any

Entre els recursos que ha de resoldre el TC hi ha el d'inconstitucionalitat que ha presentat el PP, coincidint amb l'obertura de l'any judicial

Entre sis mesos i, a tot estirar, un any. És el temps en què el Tribunal Constitucional vol donar resposta a totes les peticions que ha rebut --i encara s'espera que rebi-- sobre l'amnistia. Entre aquestes, el recurs d'inconstitucional que ha presentat aquest dijous el PP, aprofitant l'obertura de l'any judicial

Fonts del tribunal apunten que hi ha pressa per abordar el debat de fons, més que amb qüestions com la de l'estatut o l'avortament, perquè de la seva decisió sobre l'amnistia depenen mesures cautelars, penes de presó o embargaments dels amnistiats i dels amnistiables.

De fet, ja tindran un primer acostament la setmana que ve, el dia 10, quan es preveu que el ple del TC estudiï la qüestió d'inconstitucionalitat presentada pel Suprem --que considera que la llei és discriminatòria--, amb pocs dubtes que s'admetrà a tràmit.

El dia 24 de setembre, es valorarà l'admissió del recurs d'inconstitucionalitat dels populars, que ja s'ha repartit i ha tocat per estudiar-lo a José María Macías. És justament el magistrat català que aquest divendres prendrà possessió com a membre del tribunal i passarà a completar el bloc conservador del TC.

El PP ha engegat així l'ofensiva judicial contra la llei, que seguiran --amb més recursos al Constitucional-- les comunitats autònomes governades pels de Feijóo. Tenen temps per fer-ho fins a l'11 de setembre. "Som davant d'una llei immoral, perquè només té una premissa: atorgar immunitat a una casta política a canvi del seu suport parlamentari perquè Pedro Sánchez fos investit president del govern d'Espanya", insistia aquest dijous la secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra.

Els recursos d'empara es resoldran mitjançant una sentència unificada, mentre que els recursos presentats pel PP i les comunitats autònomes i les qüestions de constitucionalitat tindran cadascun la seva respectiva sentència.

La primera s'emetrà un cop hi hagi un criteri. I amb la doctrina marcada serà més fàcil resoldre la resta.


Llarena no té pressa

Paral·lelament, fonts del Tribunal Suprem han apuntat aquest dijous que Pablo Llarena no té previst activar a curt o mitjà termini l'euroordre contra Carles Puigdemont.

Les mateixes fonts recorden que el jutge no actua mentre hi ha recursos d'apel·lació pendents, que acabaran a la taula del president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena. Abans de fer el pas, apunten, cal que existeixi una situació processal estable.

En aquest marc, Llarena preveu resoldre en 10 o 15 dies el recurs de reforma presentat per la defensa de Puigdemont contra la seva decisió de no aplicar l'amnistia a l'expresident.

Llarena no té previst activar a curt o mitjà termini l'euroordre contra Puigdemont

Petició d'indult per als inhabilitats pel Procés

I en paral·lel, també aquest dijous, un particular ha demanat que s'indulti els líders del procés condemnats per malversació, inhabilitats i exclosos, de moment, de l'amnistia. 

És a dir, afectaria Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, que ja ha demanat quedar-ne al marge. 

La petició d'indult s'ha presentat al Ministeri de Justícia, que l'ha derivada al Suprem perquè es pronunciï.

 

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Amnistia
Anar al contingut