El Constitucional decidirà el 16 de juny si allibera els líders independentistes
Els líders independentistes durant el judici del procés al Suprem

El Constitucional decidirà el 16 de juny si allibera els líders independentistes

El tribunal es reuneix presencialment per decidir, entre altres temes, si els deixa en llibertat mentre resol els recursos d'empara contra la sentència del Suprem

Marta ViladotActualitzat

El ple del Tribunal Constitucional es tornarà a reunir de manera presencial el 16 de juny. Una de les qüestions sobre la taula és decidir si els presos del procés poden quedar en llibertat mentre el Tribunal Constitucional resol els recursos contra la sentència del Suprem.

Els 12 magistrats no es reuniran com és habitual a la sala de plens, sinó que s'està habilitant un espai més gran a la planta alta del tribunal que garanteixi una distància física de dos metres.

En l'últim ple, que es va fer de manera telemàtica, es van admetre a tràmit els recursos d'empara de bona part des condemnats, però va quedar pendent, entre d'altres, el d'Oriol Junqueras, que sí que entra en l'ordre del dia del juny.

En aquest ple, que com és habitual durarà tres dies, també es preveu que es voti la sentència sobre el Codi Tributari de Catalunya.


Els recursos al·leguen la vulneració de drets
 

El ple del Tribunal Constitucional es reunirà a partir del 16 de juny (Europa Press/Eduardo Parra)


En els recursos, els condemnats al·leguen que se'ls han vulnerat drets com la llibertat ideològica i de reunió, la llibertat d'expressió o de representació política, o el dret fonamental a la legalitat penal.

També s'estudiaran els casos dels exconsellers que no estan empresonats, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, tot i que aquest últim no va presentar recurs al TC.

El ple del 6 de maig no va acceptar la sortida en llibertat mentre resol els recursos. En el primer ple no presencial de la història del tribunal, els magistrats van considerar que no hi ha cap "urgència excepcional" per suspendre les penes de presó mentre es resolen els recursos.

La revisió pel ple del Constitucional de les condemnes per sedició, malversació o desobediència dels líders independentistes és un pas imprescindible perquè el cas arribi als tribunals europeus.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésTribunal Constitucional Govern empresonat
Anar al contingut