Seu del Consell d'Europa
Seu del Consell d'Europa

El Consell d'Europa aprova en comissió exigir a Espanya que expliqui l'espionatge amb Pegasus

En l'informe, que es votarà en el ple de l'Assemblea del Consell d'Europa, alinea Espanya amb altres països que han espiat il·legalment

RedaccióActualitzat

Novetats en el cas del Catalangate. El Consell d'Europa ha aprovat, en comissió i per una àmplia majoria, un informe que posiciona Espanya, al costat de l'Azerbaidjan, Polònia, Hongria i Grècia, com a estats que han utilitzat l'espionatge.

El text demana a l'estat espanyol que, en el termini de tres mesos, informi sobre l'ús de Pegasus, Candiru o altres sistemes d'espionatge a la comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa format per experts independents en dret constitucional. També l'insta a dur a terme investigacions ràpides i efectives sobre l'ús d'aquests programes i a reparar les víctimes.

A més, adverteix l'estat espanyol que no s'empari en el secret oficial per denegar l'accés a la informació sobre l'ús d'aquest programari.

Recordem que l'anomenat Catalangate afecta 65 independentistes, entre ells polítics, advocats i membres de la societat civil. Al juny, el Parlament Europeu també va advertir Espanya que havia d'investigar de manera "completa, justa i efectiva" l'espionatge, inclòs el Catalangate.

L'informe, aprovat ara per la Comissió d'Afers Legals i Drets Humans, es votarà la primera quinzena d'octubre en el ple de l'Assemblea del Consell d'Europa, a Estrasburg. Els informes d'aquest organisme són vinculants, però no comporten sancions.

El Consell d'Europa, creat el 1949 per promoure la democràcia i els drets humans i potenciar la identitat europea. L'integren 46 països, entre els quals els 27 socis de la Unió Europea, i és anterior a l'embrió d'aquesta organització.

 

ARXIVAT A:
EspionatgeCatalangate
Anar al contingut