Els Estats Units s'han abstingut (Reuters/Andrew Kelly)

El Consell de Seguretat de l'ONU demana per primera vegada un alto el foc immediat a Gaza

La resolució s'ha aprovat amb l'abstenció dels Estats Units, 14 vots a favor i cap en contra i demana que l'alto el foc duri, almenys, les pròximes dues setmanes

RedaccióActualitzat

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides exigeix un alto el foc immediat a Gaza, mentre duri el ramadà --que s'acaba el 9 d'abril--, així com l'alliberament immediat i incondicional de tots els ostatges.

Hi han votat a favor 14 membres del Consell i els Estats Units, que s'han estat mesos resistint-s'hi, s'han abstingut. Ningú hi ha votat en contra. 

És el primer cop des de l'inici de la guerra a Gaza, el 7 d'octubre passat, que el consell és capaç de posar-se d'acord i pactar una resolució per aturar la violència. 

El text també demana que aquest alto el foc immediat condueixi a un altre alto el foc durador més enllà de les dues setmanes que queden de ramadà.

A més, subratlla la "necessitat urgent d'ampliar el flux d'ajuda humanitària i reforçar la protecció dels civils" a tota la Franja i exigeix --sense fer referència explícita a Israel-- "aixecar totes les barreres" a la prestació d'aquesta ajuda.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha celebrat l'aprovació d'una resolució "molt esperada", ha dit. "Aquesta resolució s'ha d'implementar. No fer-ho seria imperdonable", ha apuntat.

L'ambaixador palestí ha expressat el desig que la resolució sigui un punt d'inflexió per aturar la guerra, mentre que el seu homòleg israelià ha donat per fet que el seu govern ignorarà l'alto el foc. 

Per la seva banda, Hamas ha dit que estan preparats "per participar en un procés immediat d'intercanvi de presoners que condueixi a l'alliberament dels presoners d'ambdues parts".

Des que va començar la guerra, han mort 32.000 persones a la Franja, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza. A més, la situació de desnutrició és crítica al nord i, segons l'ONU, a tot el territori hi ha la crisi de fam més important al món.

Consell de Seguretat de l
La resolució s'ha aprovat aquest dilluns amb 14 vots a favor i cap en contra

Netanyahu cancel·la un viatge a Washington

L'abstenció dels Estats Units pot conduir fàcilment a una crisi amb el seu aliat israelià, que l'ha pressionat moltíssim perquè vetés la resolució legalment vinculant i ha deixat clar que no té cap intenció d'aturar l'ofensiva.

De fet, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha cancel·lat el viatge que tenia previst a Washington. Una decisió que ja ha tingut resposta nord-americana: "És decebedor. Estem molt decebuts que no vinguin a Washington DC per permetre'ns tenir una conversa exhaustiva amb ells sobre alternatives viables perquè surtin a Rafah", ha dit el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, als periodistes.

Els Estats Units havien vetat tres resolucions perquè, segons Washington, un alto el foc permetria el rearmament de Hamas. I divendres passat, van ser Rússia i la Xina les que van vetar la resolució dels EUA, amb l'argument que no contenia un vocabulari clar i contundent per exigir un alto el foc.

La relatora ONU conclou que hi ha indicis que Israel comet genocidi

La resolució coincideix amb la publicació d'un informe de la relatora de l'ONU per als Territoris Palestins, Francesca Albanese, que conclou que hi ha "motius raonables" per dir que Israel està cometent un genocidi "deliberat" a Gaza.

El document, de 25 pàgines i que ha de presentar aquest dimarts avant del Consell dels Drets Humans de l'ONU, apunta que Israel comet "de manera intencionada" almenys tres "actes genocides" definits com a tals per la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi de 1948: "l'assassinat de membres d'un grup", "danys greus físics o mentals a membres d'un grup", i "provocar en un grup deliberadament condicions calculades per a la seva destrucció física parcial o completa".

L'informe també subratlla la retòrica d'alts càrrecs israelians i cita paraules, entre d'altres, de Benjamin Netanyahu, referint-se als palestins com a "monstres".

I també condemna l'ús per part d'Israel del que anomena "camuflatge humanitari", que descriu com la justificació de les accions a Gaza amb arguments de dret humanitari.

Per tot plegat, reclama, entre d'altres, un embargament immediat d'armes a Israel i una "investigació independent de les violacions de drets humans a Gaza". 

ARXIVAT A:
GazaONUGuerra a Gaza
Anar al contingut