
Cessat i detingut el president del Perú després d'haver intentat dissoldre el Congrés
Dina Boluarte, fins ara vicepresidenta, ha substituït Pedro Castillo, que volia dissoldre la cambra i formar un govern d'excepció per evitar el cessament
Crisi institucional al Perú. El president destituït, Pedro Castillo, ja és a la presó.
Aquesta matinada ha estat traslladat al centre penitenciari de Barbadillo, a Lima, el mateix on està empresonat l'expresident Alberto Fujimori.
Castillo ha estat destituït pel Congrés i detingut per la policia, aquest dimecres, hores després d'anunciar, en un discurs televisat, que dissolia el Congrés i instaurava un govern d'excepció, i demanava la convocatòria d'eleccions.
Una maniobra amb què mirava d'evitar sotmetre's a una tercera moció per destituir-lo.

Els congressistes, però, no han fet cas de l'ordre presidencial i han procedit a fer una votació que ha posat en evidència la solitud política de Castillo: 101 congressistes han votat a favor de destituir-lo per "incapacitat moral permanent", 6 hi han votat en contra i 10 s'han abstingut.
La vicepresidenta Dina Boluarte, que ha qualificat les últimes decisions de Castillo de "cop d'estat", s'ha convertit d'aquesta manera en la primera cap d'Estat del país.

Després de jurar el càrrec com a presidenta interina ha demanat al Congrés una treva política per formar un govern d'unitat nacional.
A més, ha fet una crida a "la més àmplia unitat de totes i tots els peruans" i s'ha compromès a lluitar "pels ningú i els exclosos".

La policia del Perú ha rebutjat el "trencament de l'ordre constitucional" i Castillo, ja destituït, ha estat detingut i traslladat a la prefectura de Lima.
Inicialment, ha publicat una imatge de Castillo detingut, que després ha eliminat, tot i que ha estat compartida per altres usuaris.
para los que no alcanzaron a verlo pic.twitter.com/sVVIFSDPkC
Serch (@SergioNa_) December 7, 2022
Castillo havia abandonat el palau de govern acompanyat de la seva família poc abans de ser destituït.
Arran de les especulacions que apuntaven que podria intentar refugiar-se a l'ambaixada mexicana, el ministeri d'Exteriors d'aquest país ha confirmat que estava disposat a oferir "asil", però que Castillo "no l'ha sol·licitat".
Aldarulls davant del Congrés
La destitució de Castillo ha generat enfrontaments entre la policia i manifestants concentrats davant del Congrés.

Una part de la ciutadania l'ha celebrada, perquè està "cansada d'un govern corrupte que roba des del primer dia", com ha declarat a l'agència AFP Johana Salazar, obrera de 51 anys.
Castillo, però, també té partidaris, com Sissy, treballadora municipal de 50 anys, que consideren que "des que va arribar, l'han humiliat i no han acceptat un president sortit de les províncies", en referència al fet que el president destituït va ser mestre d'escola rural durant 24 anys.
"Un cop d'estat a l'estil del segle XX"
"Avui hi ha hagut un cop d'estat al més pur estil del segle XX", ha denunciat el president del Tribunal Constitucional peruà, Francisco Morales, en conèixer les intencions de Castillo, abans d'afegir que "ningú deu obediència a un govern usurpador".
La Fiscalia General del Perú ha informat que investiga Castillo per rebel·lió i conspiració i que ha desplegat un operatiu simultani al Palau del Govern, la seu de la presidència del Consell de Ministres i diversos ministeris per buscar proves contra el president destituït.
Amb aquesta ja són set les causes que la Fiscalia General té obertes contra Castillo, acusat, entre altres delictes, d'encapçalar una organització criminal per quedar-se diners procedents de licitacions d'obres públiques.
El precedent: l'"autocop" de Fujimori
La decisió adoptada aquest dimecres pel ja expresident del Perú de tancar el Parlament i convocar un "govern nacional d'emergència" recorda inevitablement el que va passar el 5 d'abril del 1992.
El llavors president, Alberto Fujimori, va anunciar en un missatge a la nació la dissolució del Congrés i la presa de control de tots els poders de l'Estat. En aquella ocasió, però l'anomenat "autocop de Fujimori" va estar avalat per les forces armades.
Aquesta vegada, per contra, la solitud de Castillo s'ha fet evident tot just després d'anunciar la dissolució del Congrés, quan han començat a aparèixer les primeres baixes entre les seves files.
La presidenta del Consell de Ministres, Betssy Chávez, ha renunciat al càrrec, i també ho han fet el ministre d'Exteriors, César Landa, i la ministra de Cultura, Silvana Robles. L'ambaixador del Perú als Estats Units, Oswaldo de Rivero, també ha presentat la seva renúncia.
President durant 498 dies
Castillo ha estat president del Perú durant un any i mig escàs, des del juliol de 2021, després de derrotar la candidata Keiko Fujimori, filla de l'expresident Alberto Fujimori.
El seu mandat ha estat controvertit des del principi, amb nomenaments molt qüestionats i enfrontaments amb el partit amb el qual va concórrer a les presidencials, Perú Libre, que va deixar el juny de 2022.

En 17 mesos ha superat dues votacions per destituir-lo, quan feia quatre i vuit mesos de la seva investidura.
Les maniobres per evitar la tercera han precipitat definitivament la seva caiguda.
En total, Castillo, elegit per ser president fins al 2026, ha estat en el càrrec 498 dies.
Suport internacional a Boluarte
La presidenta interina del Perú ja ha estat reconeguda per l'Organització d'Estats Americans (OEA). Luis Almagro, president de l'organisme, l'ha felicitada i li ha donat suport.
"Saludem la presidenta del Perú, Dina Boluarte, i la seva crida a la unitat nacional", ha dit en un parell de missatges a les xarxes socials en què també ha remarcat "el suport de l'OEA a la democràcia, la pau, la institucionalitat i a la imperiosa necessitat de recompondre el camí democràtic amb un diàleg incloent, obert, franc i respectuós".
Hoy en Perú se alteró el orden constitucional. Transmito a @DinaErcilia nuestro apoyo a la democracia, paz e institucionalidad en Perú y a la imperiosa necesidad de recomponer la senda democrática en el país.
Luis Almagro (@Almagro_OEA2015) December 7, 2022
Mis palabras hoy en Consejo Permanente de @OEA_oficial pic.twitter.com/0HapvPccLj
Des dels Estats Units, el portaveu del Departament d'Estat, Ned Price, ha declarat: "Rebutgem categòricament qualsevol acte que contravingui la Constitució i que soscavi la democràcia."
Perú: 🇪🇺 rechaza cualquier acto que vaya en contra del estado de derecho y de la Constitución. La crisis política peruana se está encauzando de manera pacífica dentro del marco constitucional.Instamos a actores políticos e instituciones en 🇵🇪 a actuar de acuerdo con la legalidad.
Peter Stano (@ExtSpoxEU) December 7, 2022
En termes similars s'ha expressat, des de la Unió Europea, el portaveu de l'alt representant exterior, Josep Borrell. En un missatge Twitter, Peter Stano remarca que "la UE rebutja qualsevol acte que vagi contra l'estat de dret i la Constitució" i valora que "la crisi política peruana s'està reconduint de manera pacífica dins del marc constitucional".