Villarejo s'enfronta a 110 anys de presó pel cas que esquitxa l'establishment espanyol

El judici a l'excomissari ha començat a l'Audiència Nacional; un trencaclosques dins una macrocausa que situa al banc dels acusats una trentena de persones

Yolanda LópezActualitzat

El comissari José Manuel Villarejo, a qui li agrada recordar que sempre serà comissari encara que estigui jubilat, va llançar un missatge a navegants només sortir de la presó en llibertat provisional. A les portes d'Estremera, on ha passat més de tres anys, va dir:

"Aquest ictus m'ha accelerat les neurones... i jo l'únic que vull és defensar-me. I jo els dic el de sempre: les clavegueres no generen merda, la netegen."

Per Villarejo, l'home que porta un pedaç a l'ull i a qui li agrada portar mascaretes lluint la bandera espanyola, ha arribat l'hora de defensar-se.

El judici que ha començat aquest dimecres a la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares és només la punta de l'iceberg d'una macrocausa que esquitxa, amb diversos tentacles, una part important de l'establishment espanyol.

Villarejo fa declaracions als periodistes abans d'entrar a la seu de l'Audiència (EFE/Fernando Villar)

Tothom mirarà aquests dies a l'Audiència Nacional a l'espera de les declaracions (o, per alguns, "ocurrències") del comissari. Ell mateix ha manifestat la seva voluntat de practicar l'"autodefensa", ja que va estudiar Dret. A la sala, l'excomissari serà al costat del seu lletrat, amb la qual cosa també podria fer preguntes durant els interrogatoris.

De moment, els intents del seu advocat i d'altres defenses d'aconseguir que se suspengués el judici al·legant indefensió no els han sortit bé. Argumentaven que no havien tingut prou temps per analitzar tota la documentació, però el tribunal, després de deliberar-ho una estona, ha rebutjat la petició.

La declaració de Villarejo, però, es farà esperar. Ara seguiran les qüestions prèvies, però s'han suspès dues sessions per incompatibilitat d'un lletrat i el judici no es reprendrà fins al 15 de novembre.


"Espero que no sigui una justícia folklòrica"

En declaracions als mitjans quan ha arribat a la seu de l'Audiència, l'excomissari ha dit que se sent maltractat, que l'han tractat més com "un enemic que cal aniquilar" que no pas com "un presumpte delinqüent". Però, "tot i les pressions" que assegura que li consten, ha afegit que confia en la independència judicial.

"Espero que no sigui una justícia folklòrica, seria com un linxament com a l'Oest", ha dit, i ha estat taxatiu en assegurar que no arribarà "mai" a un acord amb el fiscal perquè "som innocents".

 

Lluny ha quedat aquella primera imatge esquiva del comissari tapant-se la cara amb una carpeta, quan preferia passar desapercebut entre la premsa.

Ara sap que les seves paraules sovint acaparen titulars.


Tres causes dins una macrocausa

Aquest cop, Villarejo s'asseu al banc dels acusats amb una trentena de persones més, per tres causes de la trentena que formen l'entrellat de la Tàndem. Es tracta d'un trencaclosques dins una macrocausa que s'ha fet gran en quatre anys d'investigacions.  

La sentència que dictarà el tribunal presidit per la jutge Ángela Murillo podria marcar el camí per a les futures causes que encara té pendent aquest home de 70 anys, algunes de les quals esperen torn per anar a judici. Podria ser que Villarejo tornés abans a la presó si és condemnat.

Per les peces Pintor, Iron i Land (les que es jutgen ara), la Fiscalia li demana 110 anys de presó. Són tres causes d'espionatge que es van instruir per separat però que s'han acabat unificant. S'acusa Villarejo, entre d'altres, de pertinença a organització criminal, espionatge, extorsió, xantatge... i d'haver utilitzat per als seus negocis els recursos policials de l'Estat.

 

En el cas Iron s'investiga si el bufet d'advocats Herrero i Asociados va contractar Villarejo per espiar un despatx de la competència. El cas Land vol aclarir si l'empresària Susana García-Cereceda, propietària d'una urbanització de luxe a Madrid, va contractar Villarejo per espiar els seus germans, amb qui es disputava l'herència del pare. I el tercer cas, Pintor, investiga si l'empresari Juan Muñoz va contractar Villarejo perquè li extragués informació reservada amb què volia extorquir un exsoci per un deute.

Al judici també hi són la seva dona i el seu fill i el comissari García Castaño, que juntament amb Villarejo ha sortit vinculat per un motiu o un altre en la suposada operació Catalunya per frenar el procés independentista.


El comissari, sempre al mig

Durant una compareixença al Congrés dels Diputats, Villarejo va arribar a dir que "als inicis de l'operació Catalunya" la seva feina "consistia bàsicament en tasques d'intel·ligència per detectar els elements que buscaven la independència".

Aquesta suposada operació Catalunya no va a judici però, si per casualitat sortís el tema, no seria estrany que Villarejo contestés com va fer en seu parlamentària.

Quan la policia va detenir Villarejo fa quatre anys, es va confiscar 40 terabytes d'informació, una quantitat ingent de material sensible.

Algunes de les converses que ell mateix va enregistrar, com, per exemple, la que va mantenir amb Corinna Larsen, l'exparella del rei Joan Carles, han vist la llum i han aixecat polseguera.

El comissari mai ha volgut parlar malament del rei Joan Carles I i s'ha defensat tot dient que l'Estat també es beneficiava dels seus treballs.

A partir d'aquest dimecres, es jutja el presumpte espionatge entre bufets d'advocats, les suposades guerres familiars dels hereus de la luxosa urbanització de La Finca i també el suposat encàrrec no gaire "net" que va sol·licitar el marit d'una famosa presentadora de televisió.

El judici començarà amb les qüestions prèvies i no serà fins al novembre quan s'iniciaran els interrogatoris als acusats.

Comença un llarg periple judicial que durarà anys

Villarejo ha declarat per les nombroses causes obertes durant aquest temps a l'Audiència Nacional. En els pròxims mesos, s'espera que se'n tanqui la instrucció.

 

Entre aquestes investigacions hi ha l'operació Kitchen, el suposat espionatge a l'extresorer del PP on hi ha imputat l'exministre de l'Interior Jorge Fernandez Diaz i que també està pendent d'anar a judici.

També se l'acusa d'espiar l'expresident de la constructora Sacyr, Luis del Rivero, seguint l'encàrrec d'Isidre Fainé, de Caixabank, i Antoni Brufau, de Repsol.

En un altre cas, se l'investiga per haver extorquit una metgessa de Madrid per ordre de l'empresari Javier López Madrid.

I també és un personatge clau del cas Dina, en què se l'acusa de robar la targeta del mòbil de Dina Bousselham, una assessora de Podem a la Comunitat de Madrid, per obtenir informació interna del partit morat.

Aquests són alguns dels casos més sonats, però en total són una trentena d'investigacions obertes

Villarejo ja va seure al banc dels acusats per un delicte d'injúries i calúmnies contra l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, pel cas Corinna, però en aquella ocasió va quedar absolt.

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoCorrupcióPolicialAudiència NacionalJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut