Un home es posa les mans a la panxa
El còlon irritable provoca, entre altres símptomes, forts dolors (Darko Djurin/Pixabay)

El còlon irritable no és psicosomàtic, però comparteix base genètica amb l'ansietat

El descobriment d'un equip internacional explicaria per què sovint s'ha pensat que aquest problema era més psicosomàtic que físic i que estava provocat per canvis en l'estat d'ànim

Xavier DuranActualitzat

Un equip internacional ha descobert sis gens relacionats amb la síndrome del colon irritable i ha constatat que quatre d'aquests estan relacionats també amb l'ansietat i els canvis d'humor.

Això explicaria per què sovint s'ha pensat que aquest problema era més psicosomàtic que físic i que estava provocat per canvis en l'estat d'ànim.

L'estudi, que s'ha publicat a la revista Nature Genetics, s'ha fet amb un ampli grup de 53.400 persones amb còlon irritable i 433.201 controls. Els resultats es van replicar en un grup de 205.252 casos i 1.384.055 de controls aprofitant la base de dades de 23andMe, una empresa que fa anàlisi genètica a partir de mostres de saliva que es poden enviar per correu.

El còlon irritable afecta aproximadament una de cada deu persones. Sol aparèixer al principi de l'edat adulta i presenta símptomes com dolor abdominal, panxa inflada i disfuncions intestinals. La seva intensitat varia, però en casos greus afecta molt la qualitat de vida.

La troballa més destacada és que dels sis gens identificats, quatre estan relacionats amb trastorns de l'estat d'ànim o d'ansietat o afecten el sistema nerviós.

Per això, conclouen que hi ha una forta associació entre els gens que afavoreixen el còlon irritable i la que promou problemes d'ansietat o depressió. Però això no significa, com s'ha pensat durant força temps, que sigui l'ansietat la que provoca el còlon irritable, com explica Miles Parkes, metge de l'Hospital Addenbrookes de Cambridge i un dels autors principals de l'estudi:

"Malgrat que la síndrome del còlon irritable es produeix més freqüentment en persones propenses a l'ansietat, no creiem que una cosa causi l'altra. El nostre estudi mostra que aquestes condicions comparteixen origen genètic, amb gens que possiblement provoquen canvis físics en el cervell o en nervis i que també causen símptomes en l'intestí".

I afegeix que malgrat aquest solapament aquesta afecció "no ha de ser classificada incorrectament com a psicosomàtica".


Antibiòtics en la infantesa

Una de les dades demostra aquesta associació: en el grup que tenia molèsties equiparables al còlon irritable, el 34,3% havien rebut tractament contra l'ansietat. En el grup control havien estat el 16,1%.

Una altra observació dels investigadors és que les persones que tenien tant còlon irritable com ansietat havien rebut sovint tractaments amb antibiòtics a la infantesa. La hipòtesi dels autors és que això hauria alterat la biota intestinal, els microorganismes presents en aquesta part de l'aparell digestiu, i això hauria provocat un desequilibri amb reducció de bacteris que tenen un efecte positiu en la salut.

Els tractaments habituals per al còlon irritable van des de l'eliminació de certs aliments de la dieta fins a fàrmacs psicoactius o teràpia conductual i sovint no son prou eficients degut a la diversitat en les característiques de la malaltia en cada pacient.

Però els autors creuen que aquest estudi pot ajudar tant en millors diagnòstics com en el descobriment de nous tractaments, com assenyala Chris Eijsbouts, de la Universitat d'Oxford, que ha dirigit la recerca:

"Fins i tot canvis genètics que només tenen efectes subtils en la síndrome del còlon irritable poden proporcionar claus per trobar nous objectius de les teràpies".

Així, afegeix, fàrmacs que ataquessin aquestes rutes que porten a la malaltia podrien tenir un efecte important per tractar aquest problema de salut.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
Anar al contingut