El Col·legi de Psicologia reclama duplicar els professionals a la sanitat pública

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha incorporat 90 psicòlegs per donar suport a les persones que truquen, prop de 25.000 persones en un any

Actualitzat

El Col·legi de Psicologia de Catalunya considera totalment insuficient el nombre de psicòlegs i psiquiatres del sistema de salut pública per atendre l'augment de casos provocats per la pandèmia.

"Des de la psicologia, molta gent treballa a la privada i nosaltres donem suport a aquests serveis, però hi ha uns mínims que s'han de poder oferir a la ciutadania des de la sanitat pública i aquest mínims no es compleixen", segons ha denunciat Roger Ballescà, vicesecretari de la junta de govern del Col·legi de Psicologia, en una entrevista al 3/24.

Des del Col·legi de psicòlegs fan notar que, en les ràtios europees, Espanya està quatre vegades per sota en el nombre de psicòlegs per 100.000 habitants i, tot i que a Catalunya és una mica millor, demanen que "com a mínim, es dupliquin els psicòlegs dels serveis públics de salut mental".

Atenció al SEM

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha incorporat a la plantilla 90 psicòlegs per donar suport emocional a l'augment de persones afectades d'alguna manera per la crisi de la Covid.

El cap de Psicologia del SEM, Andrés Cuartero Barbanoj, qualifica la pandèmia de "calamitat" perquè "ha afectat a tothom, a nivell mundial i de cop".

Els psicòlegs del 061 han atès prop de 25.000 trucades, un augment del 65% comparat amb un any enrere:

 

La simptomatologia més freqüent és l'ansietat, seguida dels estats depressius.

Els primers mesos, la por era al contagi i hi havia molta fòbia a sortir de casa. Ara la preocupació ha derivat cap a les conseqüències socioeconòmiques de les restriccions.

A les trucades no es fa cap diagnòstic ni tractament. Si cal, els professionals poden agendar una visita amb el metge de família o amb un especialista en salut mental, però sovint n'hi ha prou amb acompanyar i donar suport puntual a la persona que truca, com explica Mireia Ortínez, psicòloga del SEM:

"Tenir por és normal, no passa res, i de vegades només li dones permís a una persona i li dius no passa res per tenir por, només hem de veure que aquesta por no sigui tan desorbitada que ens bloquegi i que no ens deixi tirar endavant."


"La majoria de persones se'n sortiran, després d'una lluita", diu el cap de Psicologia del SEM, però "entre un 10 i un 20% possiblement no se'n sortiran tan bé i si podem identificar-ho de manera primerenca, podrem actuar abans que es cronifiqui".

L'Ajuntament de Barcelona ha creat un telèfon 24 hores de prevenció del suïcidi: el 900.92.55.55

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut