El coala podria estar funcionalment extingit, el crit d'alerta d'una ONG australiana

L'Australian Koala Foundation reclama més protecció per a aquesta espècie de marsupial i, sobretot, per al seu hàbitat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Una ONG australiana dedicada a la protecció del coala, l'Australian Koala Foundation (AKF), ha aconseguit una gran atenció mediàtica afirmant que aquesta espècie està "funcionalment extingida".

Segons AFK, actualment només en queden uns 80.000 exemplars. És una xifra molt baixa si es compara amb els 10 milions que hi havia fa més de dos segles. O amb els 8 milions que es van matar entre 1890 i 1927. Els mataven per la seva pell, molt preuada.

AFK supervisa des de l'any 2010 els 128 districtes electorals que habitava el coala. Assegura que ja ha desaparegut de 41 d'aquests districtes.

 

 

Deborah Tabart, presidenta d'AFK, ha adreçat una carta al primer ministre, Scott Morrison, i al líder de l'oposició, Bill Shorten, però no n'ha obtingut resposta. Per això, aprofitant que ara hi ha eleccions, ha fet una crida al nou primer ministre en un comunicat de premsa que ha fet públic:

"Faig una crida al primer ministre que surti de les eleccions del maig a promulgar la llei de protecció del coala, que ja està escrita i a punt des del 2016. El destí del coala ara és a les seves mans."

Des d'AFK també creuen que la classificació de "vulnerable" que té des del 2012 no ha aconseguit la protecció necessària.

 

 

Protegir el coala significa protegir el seu hàbitat. La desaparició dels boscos d'eucaliptus, el seu aliment, és la principal amenaça per a aquesta espècie de marsupial.  Altres amenaces: els atacs de gossos domèstics, els incendis o els atropellaments. 

La UICN (Unió Internacional per a la Conservació la Natura) també la considera una de les espècies més vulnerables al canvi climàtic:

"El coala s'enfronta a la malnutrició i, a la llarga, a morir de fam, perquè la qualitat nutricional dels eucaliptus disminueix a mesura que augmenten els nivells de CO2."

 

 

El coala és una espècie funcionalment extingida?

El terme "funcionalment extingit" s'utilitza en diferents casos. Es fa servir per a espècies que es donen per extingides, sense tenir-ne la seguretat completa. Va passar per exemple amb el dofí del Langtsé, també anomenat baiji. L'any 2006, els zoòlegs ja no en no en van trobar cap exemplar i el van declarar extingit.

El terme també es fa servir quan la població d'una espècie ha disminuït tant que ja no fa el paper que hauria de fer al seu ecosistema.

I encara hi ha un altre sentit: quan, per endogàmia, una espècie està condemnada, a la llarga, a la pèrdua de diversitat genètica. Això és el que vol dir AFK quan afirma que el coala està funcionalment extingit. Així ho expressa Deborah Tabart:

"Acabo de fer una nota de premsa (segurament la més important de la història de l'AFK) per anunciar que penso que el coala pot estar 'funcionalment extingit' al país. És un terme científic per dir que ja ha traspassat el llindar de la recuperació."

Potser és una exageració afirmar que el coala està funcionalment extingit, però el crit d'alerta aquesta vegada ha arribat molt lluny i pot servir perquè s'actuï amb eficàcia.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut