El mapa dels ordinadors infectats pel WannaCry (Waretech)
El mapa dels ordinadors infectats pel WannaCry (Waretech)

Noves versions del Wanna Cry poden revifar el ciberatac de divendres

Segons els experts, s'han detectat una vintena de variants immunes al remei trobat dissabte per un jove informàtic britànic i poden afectar amb força usuaris, empreses i institucions

RedaccióActualitzat

El ciberatac del virus "ransomware" conegut com a WannaCry no s'ha acabat, i pot revifar-se amb noves varietats del virus. Això és el que adverteixen especialistes com el periodista Albert Cuesta. Cuesta ha explicat aquest dilluns a "El matí de Catalunya Ràdio", que no hi ha un Wanna Cry, sinó molts:

"No s'ha solucionat perquè sí que és cert que durant el cap de setmana va haver-hi un especialista que va detectar una manera de frenar la propagació d'aquest virus, el Wanna Cry, però en el moment en què es va saber que havien detectat aquest remei hi ha hagut altres malfactors que ja han creat noves variants del virus, aquest diumenge ja n'havien detectat 22, que circulaven per la xarxa, per tot el món, que ja no tenen aquest defecte i poden continuar infectant."

Cuesta ha recomanat als usuaris que, si sospiten que el seu ordinador pot estar afectat pel virus, l'engeguin amb un sistema operatiu extern que permeti mirar si està infectat. L'impacte de l'atac s'ha frenat gràcies al cap de setmana i, sobretot, per l'actuació de dos herois anònims, però avui pot tornar amb força a les empreses.

Europol: És un atac sense precendents

El ciberatac indiscriminat ja ha afectat 200.000 ordinadors, la majoria d'empreses, a 150 països, segons l'Europol. Tot i que moltes empreses han tingut tècnics treballant durant el cap de setmana per evitar ensurts, aquest dilluns, Rob Wainwright, director de l'Europol, també ha advertit que durant els pròxims dies es poden propagar noves versions del virus:

"Som davant d'una amenaça creixent. Les xifres s'incrementen. I estic preocupat per com poden augmentar quan la gent, aquest dilluns, torni a la feina i s'engeguin els ordinadors. Des de l'Europol hem fet unes dues-centes operacions contra el cibercrim cada any, però no n'havíem vist mai cap com aquest. Hem vist un augment dels atacs amb "ransomware", però cap com aquest. La propagació que ha tingut no té precedents."

La pitjor part es va viure divendres, amb afectacions a grans empreses com Telefónica -que va haver d'enviar treballadors a casa-, l'automobilística Renault, el gegant de la distribució dels Estats Units FedEx, el Ministeri de l'Interior rus i, sobretot, el sistema de salut públic del Regne Unit, que va obligar a cancel·lar visites i intervencions i a reubicar malalts en centres no afectats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut