Pancarta de suport a Jennifer Hermoso a la final de la Women's Cup
EFE / Bruno Rattazi

El cas Rubiales no és aïllat: un repàs d'episodis masclistes flagrants del món del futbol

Condemnes per agressions sexuals, directius acomiadats per assetjar sexualment les treballadores d'un club, entrenadors que fan apologia de la violació i tota mena de comentaris com "està soltera, per on l'hi vols ficar?"

Actualitzat

L'exhibició de masclisme prepotent i recalcitrant que ha fet els últims dies Luis Rubiales no és un cas aïllat en el món del futbol i de l'esport en general, dominat pel patriarcat.

La popularitat del futbol femení està creixent, però, per començar, els sous de les jugadores són irrisoris al costat dels salaris astronòmics dels seus companys masculins, fins al punt que molts cops els impedeixen professionalitzar-se.

La realitat és que persisteixen les actituds masclistes i les que es fan públiques són només la punta de l'iceberg. En repassem algunes:


Dani Alves, a judici per violació

Un dels casos més greus és el del futbolista brasiler Dani Alves, que està en presó preventiva a Brians 2, acusat de violar una noia en un lavabo de la discoteca Sutton de Barcelona. L'exblaugrana ha donat diverses versions contradictòries sobre els fets i la seva defensa ha posat el focus en l'actitud de la víctima. En els pròxims mesos anirà a judici per agressió sexual.

Dani Alves
El futbolista Dani Alves (Europa Press)

Santi Mina, condemnat per abús sexual

El futbolista gallec Santi Mina va ser condemnat a quatre anys de presó per un delicte d'abús sexual el 2018 --amb la nova llei, agressió sexual--. Tot i que el procés judicial ja estava obert, el Celta va fitxar-lo igualment adduint que calia preservar la presumpció d'innocència. Ara bé, quan va sortir la sentència, va rescindir-li el contracte. El futbolista va recórrer la sentència i ara el Tribunal Suprem ha de dir si la ratifica. 

El Celta acomiada Santi Mina, condemnat a quatre anys de presó per abús sexual
Santi Mina, condemnat a quatre anys de presó per abús sexual

A presó dos exjugadors de l'Arandina per violació grupal

Els dos exjugadors de l'Arandina condemnats per agressió sexual a una menor de 15 anys ja van entrar a la presó aquest mes d'abril. El Tribunal Suprem els va condemnar a nou anys de presó, una pena que hauria estat més alta sense la llei del "només sí és sí". Els fets van passar el novembre del 2017 en un domicili on es van reunir tres jugadors i la menor. El tercer implicat en la violació grupal no està condemnat a presó.

Víctor Rodríguez, segon per l'esquerra, un dels condemnats pel cas Arandina (EFE)

Overmars enviava fotos del penis a treballadores de l'Ajax

Un altre cas sonat va ser el del neerlandès Marc Overmars, a qui l'Ajax va acomiadar l'any passat per assetjament sexual. Era el director esportiu del club i va enviar missatges de contingut sexual a les treballadores durant un llarg període de temps. Algunes van relatar que l'exblaugrana havia arribat a enviar fotos dels seus genitals.  

Marc Overmars en una imatge d'arxiu
Marc Overmars en una imatge d'arxiu

El Rayo manté un entrenador que fa apologia de la violació

També a principis del 2022, l'entrenador del Rayo Vallecano femení, Carlos Santiso, protagonitzava un escàndol després que es filtrés un àudio en què, quatre anys abans, animava els que aleshores eren els seus companys a "fer-ne una com els de l'Arandina" per fer equip, en referència a l'agressió sexual de tres jugadors de l'Arandina Club de Futbol a una menor de 15 anys. "Ens falta agafar-ne alguna, però que sigui major d'edat per no tenir problemes." Tot i la polèmica, Santiso no va ser destituït i segueix sent l'entrenador del Rayo femení. 

Carlos Santiso donant instruccions des de la banqueta del Rayo femení
Carlos Santiso donant instruccions des de la banqueta del Rayo femení

La FIFA investiga el seleccionador de Zàmbia per abús sexual

En el marc de la recent Copa de Mundial de Futbol Femení, el de Rubiales no és l'únic cas de masclisme. La FIFA investiga el seleccionador de Zàmbia, Bruce Mwape, després d'acusacions d'abús sexual. Concretament, l'acusen d'haver fregat amb les mans els pits d'una de les seves jugadores. No és la primera denúncia d'abusos que rep Mwape. 

El seleccionador de Zàmbia, Bruce Mwape

"El gol és com les noies a la discoteca"

No fa ni una setmana que l'entrenador de l'Sporting de Gijón, Miguel Ángel Ramírez, feia unes polèmiques declaracions en roda de premsa en què deia el següent: "El gol és com les noies a la discoteca. Com més t'hi acostes, més s'allunyen elles." El tècnic va demanar perdó per aquestes paraules. 



El seleccionador que va humiliar 27 anys les jugadores 

Un exemple de despotisme en el marc de la Reial Federació Espanyola de Futbol és el de Nacho Quereda, seleccionador espanyol de futbol femení durant 27 anys: entre el 1988 i el 2015. Al documental "Trencar el silenci", diverses jugadores relaten que les humiliava i ridiculitzava en públic de manera constant. L'excapitana del Barça Vicky Losada explica al documental que li tenien por.



"Saps ballar twerking?"

Per primera vegada, el 2018 la revista France Football va començar a reconèixer també les futbolistes dones amb la Pilota d'Or. La guanyadora va ser la davantera noruega Ada Hegerberg. Durant la gala d'entrega, el DJ Martin Solveig va preguntar-li si sabia ballar twerking.

 

"Està soltera, per on l'hi vols ficar?"

Al maig, un entrenador d'un equip de futbol gallec de la categoria infantil va dimitir després de fer comentaris masclistes a la portera rival, de només 13 anys. El tècnic del CFB Poio li va dir a un dels seus jugadors: "Està soltera, per on l'hi vols ficar?", tot just després que ella aturés una pilota a la porteria.

 

"No pot ser que ens guanyi un equip amb una tia entrenadora"

L'entrenadora de futbol aleví Miti Vendrell, de Sant Martí de Tous, va fer un fil viral a Twitter fa dos anys en què denunciava el grapat de comentaris masclistes que havia hagut de suportar pel fet de ser una dona al capdavant d'un equip masculí. "No pot ser que ens guanyi aquest equip d'un poble de merda i més tenint una tia d'entrenadora" o "quants jugadors del primer equip o entrenadors t'has fet?" són algunes de les perles que recopilava Vendrell. 

 

La mateixa Jennifer Hermoso, nascuda el 1990, ha explicat que quan era petita els nens no la deixaven jugar al pati de l'escola. Gràcies a la conquesta de drets, ara l'exblaugrana fins i tot s'ha pogut proclamar campiona del Mundial, però amb una victòria que ha quedat eclipsada mediàticament per un petó forçat i no consentit per part d'un Jorge Rubiales que, lluny de retractar-se, s'ha instal·lat en la part més reaccionària del masclisme.

 

 

ARXIVAT A:
EsportsMasclisme Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut