Neus Mota, una víctima de violació amb submissió química que ha explicat el seu cas
Neus Mota va patir una violació amb submissió química fa 20 anys, i ara ha decidit explicar la seva història (3Cat)

El cas Pelicot dona veu a més dones, com Neus Mota: "A mi també em van drogar i violar"

Neus Mota va ser drogada i violada per dos militars quan estudiava a l'Equador; ara ha fet públic el seu cas a través de les xarxes socials

Actualitzat

Quan Neus Mota es va assabentar de la història de Gisèle Pelicot, la dona francesa a qui van drogar i violar desenes de vegades el marit i altres homes, va reviure moltes coses.

Ella també és una víctima. La van drogar i violar dos militars a l'Equador i va decidir compartir el seu cas per les xarxes socials.

Els fets van passar el 2003. Havia anat a l'Equador amb 19 anys per estudiar. Allà vivia amb una família d'acollida. Un cap de setmana es va quedar sola a la casa i va aparèixer el fill de la família, que era militar, amb un altre company.

La van convidar a fer una copa a un bar i, quan era al lavabo, li van adulterar la beguda.

"Encara no me l'havia acabat i ja vaig començar a estar molt marejada."

Moments després, no s'aguantava dreta. Els dos nois la van portar arrossegada fins a un cotxe. La van deixar al seient de darrere i la van violar. "Van començar a tocar-me, a treure'm la roba..." En aquells moments, el seu cos no responia. Estava immòbil. Però era conscient del que li estaven fent. "Anava dient: 'No, per favor, no!'".

L'endemà el recorda borrós. "Estava molt marejada, sense roba. No entenia res i no sabia per què m'havia passat si jo no volia".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)



Una professora de la universitat on anava, que era advocada, la va acompanyar a denunciar, però no li van posar les coses fàcils. Des del primer moment es va sentir molt qüestionada:

"Em van dir que jo m'ho havia buscat perquè portava faldilla. Que era la meva paraula contra la seva i que no hi havia proves."

També la van avisar que, si denunciava, havia de fugir: "Havia de marxar del país perquè possiblement em perseguirien."

Així ho va fer, primer es va refugiar a l'Amazones i, després d'unes setmanes, acompanyada de la seva germana i la seva parella, que van anar a buscar-la, va presentar la denúncia i va tornar a Barcelona.

La Neus va acabar la carrera d'educadora social i ara treballa amb víctimes de violència masclista en un dels Serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD) que hi ha Catalunya.

Aquesta feina i diverses teràpies l'han ajudat a sanar el trauma.


Un cas entre molts

"De casos de violacions o agressions amb submissió química n'hi ha moltíssims. O fins i tot una dona pot estar drogada voluntàriament i que li passi", assegura la Neus, que és experta en les violències contra les dones.

Moltes víctimes, però, no fan públics els seus casos perquè "reviure-ho passa factura" i "se senten molt qüestionades."

Com a supervivent i experta, la Neus recomana que si passes per una situació com aquesta ho expliquis a algú de confiança i et sentis lliure de fer els passos que consideris oportuns. "Si vas a un hospital, et poden fer un reconeixement. I si no hi vols anar, no passa res, explica-l'hi a algú del teu entorn. Si t'ho guardes, no servirà de res."

La Neus ha decidit donar la cara perquè altres víctimes vegin que és possible tirar endavant:  

"Jo he refet la meva vida. Tinc una vida totalment normal. Què passa? Que sí que a vegades tinc bloquejos, la relació amb el meu cos no l'he acabat de sanar, però, si me n'he sortit jo, se'n poden sortir moltes."

On demanar ajuda si ets víctima?

Si ets víctima de violència sexual i necessites assessorament per saber què pots fer i on has d'anar, posa't en contacte amb el WhatsApp de Mossos d'Esquadra: 601 00 11 22.

Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències i és gratuït. No queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112 o trucar al telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.

Si es vol denunciar, es pot anar als Mossos d'Esquadra o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.

A Barcelona, la Guàrdia Urbana també pot recollir denúncies de violència masclista a les comissaries de la Rambla i Nou Barris.

També es pot recórrer als diversos serveis públics d'informació i atenció: Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE)

Des de fa un temps, també existeix el Servei d'Intervenció en Crisi (SIC), un servei d'assistència psicològica que ofereix suport i atenció a les víctimes amb un alt impacte en el lloc on s'ha produït el fet, o on més convingui a la víctima, i amb la màxima immediatesa possible. La intervenció la realitzen psicòlogues especialitzades.

Existeixen associacions, també, com Aadas, que acompanyen dones agredides sexualment.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexual
Anar al contingut