El cas Djokovic i la derivada política: de "caça de bruixes" a "mantenir les fronteres"

El primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, respira alleujat, mentre el president serbi Aleksandar Vucic defensa el seu compatriota

RedaccióActualitzat

"Hi ha hagut una caça de bruixes organitzada contra Novak Djokovic", ha dit aquest diumenge el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, mentre el primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, celebrava la decisió del tribunal sobre la deportació del número 1 del tenis mundial, un cas amb repercussions polítiques diverses.

En un any electoral a Austràlia, el primer ministre Scott Morrison respira alleujat, després de dies de tensió. El polític liberal ha aprofitat el cas per portar l'aigua al seu molí en la protecció de les fronteres davant de la immigració.

Morrison ha justificat la deportació de Djokovic per "raons de salut, seguretat i ordre públic" i ha dit que ara és el moment de "tornar a gaudir del tenis durant l'estiu", però també ha afegit: "Celebro la decisió de mantenir les nostres fronteres fortes".

El 5 de gener, quan va anunciar que havien cancel·lat el visat del tenista, ja ho va deixar clar en un tuit: "Les regles són les regles, sobretot quan es tracta de les nostres fronteres".

El primer ministre australià, Scott Morrison, ha aprofitat per defensar la política de protecció de les fronteres (EFE/Lukas Coch)

La qüestió no s'ha resolt tan ràpid com hauria volgut el primer ministre d'un dels països del món amb les restriccions d'entrada per la covid més fortes, també per als seus ciutadans.

Els australians, favorables en més d'un 80% a la deportació del tenista, van començar a veure la posició del seu govern com a feble. Amb eleccions d'aquí poc i una popularitat en caiguda per qüestions com la lluita contra els incendis forestals, el primer ministre se la jugava i finalment la justícia ha donat la raó al govern.

Una recent manifestació a Belgrad en suport de Djokovic (Reuters/Zorona Jevtic)


Sèrbia mira a Europa

A Sèrbia, la notícia de la deportació ha coincidit amb un dia de votacions. Un referèndum ha de decidir sobre un possible canvi de la Constitució sobre la despolitització de la justícia, que no interessa gaire als serbis, però que és important perquè vol acostar el país a la Unió Europea per aconseguir ser-ne membre.

Sèrbia es troba en una posició incòmoda: d'una banda, la defensa del seu admirat compatriota, amb la població indignada pel tracte australià i, de l'altra, la necessitat de no contrariar els futurs socis europeus.

El president serbi, Aleksandar Vucic, vota al referèndum d'aquest diumenge (EFE/Marko Djokovic)

El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha parlat de "caça de bruixes" i la primera ministra, Ana Brnabi?, ho ha qualificat d'"escandalós" mentre destacava que li haurien d'haver dit que no podia entrar a Austràlia des del primer moment.

La mateixa primera ministra, del mateix partit que el president, deia fa només quatre dies sobre Novak Djokovic que estan "molt agraïts amb ell pel que fa i ha fet per Sèrbia, però les normes s'han de complir i són iguals per a tothom", quan el tenista va vulnerar les regles d'aïllament en donar positiu per la covid.

Djokovic s'ha convertit en un heroi per als antivacunes i en una amenaça per als que defensen la vacunació massiva contra la covid. A Sèrbia, l'índex de vacunació no arriba a la meitat de la població. No és la millor propaganda de cara a la Unió Europea.

Mentrestant, s'està a l'espera del futur calendari de Novak Djokovic. Si seguís la rutina habitual, després d'unes setmanes de descans aniria a jugar a Indian Wells i Miami, als Estats Units. Allà, l'accés al país està vetat per als visitants no vacunats, tret d'algunes excepcions molt limitades que, finalment, a Austràlia no li han funcionat.

 

ARXIVAT A:
Austràlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut