Pedró Sánchez no vol esgotar els terminis, però té una negociació complicada
Pedró Sánchez no vol esgotar els terminis, però té una negociació complicada (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

El calendari de la investidura: el PSOE calcula que Sánchez pot ser president al novembre

Comença a córrer el rellotge per a la investidura d'un president espanyol amb la data límit del 27 de novembre

RedaccióActualitzat

Comença a córrer el rellotge per a Pedro Sánchez, que té dos mesos per ser investit. Amb el fracàs de Núñez Feijóo per quatre vots en la primera votació, com estava previst, ara la pressió es trasllada als socialistes. El líder del PP té una segona oportunitat aquest divendres, però no sembla que el resultat hagi de ser diferent.

En la primera votació, Núñez Feijóo ha obtingut 172 vots a favor: els del PP, Vox, UPN i Coalició Canària. I 178 en contra, els del PSOE, Sumar, Esquerra, Junts, Bildu, el PNB i el BNG.

Ara s'obre un període de dos mesos perquè un candidat sigui president.

La primera cita serà divendres, amb la segona votació que, si no hi ha un gir de guió inesperat, Feijóo tornarà a perdre.

Això dona via lliure al PSOE per engegar les negociacions de manera formal. Pedro Sánchez té pressa perquè no vol esgotar els terminis, però ha de tancar un acord complex.


El calendari a partir d'ara

El PSOE assegura que la setmana que ve s'intensificaran les negociacions, comptant que Felip VI hagi engegat a partir de dilluns una nova ronda de consultes i hagi fet l'encàrrec a Pedro Sánchez.

Els socialistes voldrien anar a la investidura com més aviat millor. Junts i Esquerra admeten reunions. Però refreden les expectatives dels socialistes, perquè insisteixen que s'ha d'assegurar l'amnistia, que aquest és només el punt de partida i que el punt final és el referèndum.

Consideren que el calendari permet encara poder tramitar la llei d'amnistia a temps, de manera molt justa, en un horitzó a situar a mitjans d'octubre.

Amb això no n'hi hauria prou perquè, pels independentistes, hi ha una altra data important que pot influir en les negociacions. És el 24 d'octubre, quan se sabrà si les gestions del govern espanyol acabaran aconseguint que hi hagi el debat del català a Europa en el Consell d'Afers Generals de la Unió Europea.


Quan es podria tornar a provar la investidura?

Si s'avança en el sentit que demanen els partits catalans, una data poc probable per celebrar el ple seria l'última setmana d'octubre, primera de novembre. Perquè el dia 31 la princesa Elionor, en un acte al Congrés, jurarà la Constitució espanyola pels seus 18 anys, i l'endemà és festiu.

Fonts socialistes apunten que el ple d'investidura de Pedro Sánchez se'n pot anar a la segona setmana de novembre. Sense arribar a la data límit del 27, quan es dissoldrien les Corts si no hi ha acord d'investidura.

L'única cosa clara ara mateix és que el ritme de la negociació amb ERC i Junts marcarà la possible investidura del candidat socialista, si és que arriba a haver-n'hi.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut