Dues turistes es fan una foto al davant de la torre Eiffel, decorada amb les anelles olímpiques (Reuters/Marko Djurica)

El bluf del turisme als Jocs de París: preus disparats i hotels que no s'omplen

El sector de l'hostaleria esperava fer l'agost, però la cita olímpica i un encariment del 200% de mitjana podrien haver desincentivat els visitants

RedaccióActualitzat

La temporada turística a París està sent més aviat fluixa, malgrat que és estiu i que el sector esperava un impuls coincidint amb els Jocs Olímpics. Però lluny d'esperonar els visitants, sembla que la cita olímpica els ha desincentivat, i això, sumat a un fort augment dels preus, pot haver fet que molts viatgers hagin triat altres destinacions per les vacances.

Així ho explica Mariluz Castro, propietària d'un pis turístic bufó i lluminós al barri de Ternes, a tocar de l'Arc de Triomf. L'apartament està dividit en tres estances de 43 metres quadrats, que durant la tardor passada encara llogava a 500 euros la nit i que a la primavera va haver de rebaixar a 350 euros diaris davant la falta de clientela. Ja fa una setmana que han començat els Jocs, i tot just la que ve li arribaran els primers clients.

"L'he llogat només quatre nits perquè són persones que conec. Però sembla que la gent s'ha tornat una mica boja amb els preus, i això ha tirar molt enrere els turistes."

Encara no hi ha xifres oficials ni estadístiques, però alguns hotels de la capital francesa ja han reconegut que només estan mig plens. La sensació és que l'efecte dels Jocs Olímpics pot haver espantat el turista clàssic que visita París en aquestes dates, després d'una pujada mitjana dels preus d'un 200% des de la tardor.

Davant d'aquesta situació, Guillaume Rumiel, gerent de l'Hotel du Vieux Marais, situat a dos carrers del popular Centre Pompidou, parla de "catàstrofe". Els visitants que sí que han viatjat a la ciutat i que s'hi estan quedant molts dies per veure les proves olímpiques sembla que s'ho han pensat dos cops abans de pagar per una habitació d'hotel i, finalment, han preferit lloguers en plataformes com Airbnb, més econòmiques.

"És una catàstrofe perquè tinc un munt d'habitacions que estan buides."

La sensació és que hi ha massa oferta per a una demanda que no s'ha confirmat. És per això que, pel sector hoteler de París i rodalia, ja serà un èxit si en aquest inici d'agost arriben al 70% d'ocupació. Així ho veu també Frank Delvau, president de la Unió d'Oficis i Indústries d'Hostaleria (UMIH, per les seves sigles en francès) a la regió de París i l'Illa de França, que espera que els visitants tornin quan acabin els Jocs:

"De fet, un turista que no estigui realment interessat en els Jocs Olímpics s'està dient: ¡Ja vindré després dels Jocs, però ara no'."

Malgrat les evidències, els hotelers esperaven fer l'agost aquests dies d'estiu, precisament perquè els Jocs han coincidit també amb la temporada alta. És per això que es resisteixen a veure la relació directa entre la caiguda del turisme i l'encariment dels seus serveis, si ho comparen amb el que va passar a Pequín 2008 o Londres 2012, on els hotels van omplir triplicant preus. En aquest sentit, per a tots ells, els Jocs Olímpics han estat un fracàs.

 

ARXIVAT A:
TurismeJocs OlímpicsFrança
Anar al contingut