La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)
La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)

El BCE deixa els tipus d'interès en el 4,5% i es prepara per rebaixar-los al juny

Lagarde admet que la inflació s'està moderant i pot ser "apropiat" reduir el cost del crèdit per primer cop en dos anys

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu ho ha deixat tot a punt per baixar els tipus d'interès el pròxim 6 de juny. Seria el primer cop que ho fa des que va començar a endurir el cost del crèdit, l'estiu del 2022.

En la seva reunió d'aquest dijous, el banc ha decidit deixar els tipus d'interès principals en el 4,5%, tot i que algunes veus dins el seu consell rector ja demanaven una rebaixa immediata. Així ho ha admès la presidenta del BCE, Christine Lagarde, que ha preferit ser prudent i esperar una mica més.
 

La inflació, controlada

El comunicat oficial del BCE, on consta per escrit la seva posició oficial, també ha anat en la mateixa línia. Per primer cop en dos anys, admet que "seria apropiat reduir l'actual nivell de restricció monetària" si creix la convicció que la inflació anirà baixant cap al 2% gradualment. I en aquest sentit, apunta que les previsions s'estan complint, i que la inflació continua baixant.

També reconeix que els acords per millorar els salaris no estan provocant, de retruc, un rebot inflacionari en la resta de l'economia, perquè moltes empreses tenen marge de benefici per assumir aquests increments sense haver de pujar encara més els seus preus de venda. Tot plegat dona peu als analistes a donar per gairebé garantida una rebaixa dels tipus d'interès en la pròxima reunió del BCE, el 6 de juny.

Un altre interrogant que Lagarde ha volgut esvair és quina influència tindrà l'estratègia de la Reserva Federal en els moviments del BCE. El banc central nord-americà s'està repensant la possibilitat de rebaixar els tipus d'interès, perquè allà la inflació ha rebotat en els últims mesos més del previst. Lagarde insisteix que les seves decisions depenen de les dades, no pas de la Reserva Federal.

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde (Efe/Ronald Wittek)

L'Euríbor, al voltant del 3,67%

Tot i que els mercats donen per garantida una primera rebaixa del cost del crèdit aquest juny, ningú té clar quina serà la trajectòria del banc a partir d'aquell punt. Una possibilitat és que esperi l'evolució dels esdeveniments abans d'anar més enllà, tenint en compte que a l'altra banda de l'Atlàntic el camí tampoc està del tot clar.

Per tot plegat, la cotització de l'Euríbor no acaba de baixar com seria d'esperar, i encara es manté al voltant del 3,67%. Si acaba l'abril així, les hipoteques que s'actualitzen amb l'índex d'aquest mes s'abaratiran per primer cop des de principis del 2022. 

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
Anar al contingut