El bany de sang dels narcos de Marsella que esquitxa Catalunya

Dos crims a Salou estan relacionats amb la lluita entre les organitzacions de narcotraficants Yoda i DZMafia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

A Marsella estan en guerra, no com a Ucraïna o a Gaza, és una altra guerra, més somorta, menys mortífera, gens global. Hi ha una lluita pel territori entre dos organitzacions criminals potents. I a Catalunya també n'arriben les ràfegues dels kalàixnikovs, les armes de guerra que utilitzen els narcotraficants.

El crim marsellès no està arrelat a Catalunya, explica el comissari en cap de la comissaria general d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra, Ramon Chacón. No hi està arrelat, però hi ha deixat empremta en més d'una ocasió.

El que passa a Marsella és preocupant perquè les autoritats reconeixen que està fent de reclam a adolescents i menors d'edat d'altres regions de França que van cap a la ciutat mediterrània a delinquir, segons va alertar la fiscal Dominique Laurens a principis d'any i va publicar, entre altres, el diari francès LeFigaro.

"Hem d'aconseguir trencar el mite", clamava la fiscal, el mite dels "diners fàcils" que amaga tots els perjudicis que suposa entrar als tentacles de les organitzacions criminals.


Yoda vs DZMafia i dos crims a Salou

Enguany ja han comptabilitzat més de 40 homicidis, n'hi ha hagut més que tot el 2022, que en van ser 31.

El conflicte entre els Yoda i els DZMafia no queda reclòs als quarters marsellesos. El mes de maig d'enguany a Salou hi va haver un doble homicidi --poc abans de les onze de la nit-- en una zona d'apartaments turístics. Va ser just després d'una girada d'un carrer de pendent pronunciada. Les víctimes estaven en un cotxe, els agressors van disparar-los a la via pública; cap d'ells arribava als trenta anys d'edat.

Els Mossos d'Esquadra van detenir un jove de 24 anys aquella mateixa nit, dues persones més haurien pogut escapar. Una de les víctimes havia estat jutjat recentment per pertinença a organització criminal, se'l vinculava a una de les dos organitzacions més potents en narcotràfic, segons publicaven l'endemà mateix de l'homicidi els mitjans francesos.

El crim de Salou és un dels que té vincles amb les màfies marselleses
El crim de Salou és un dels que té vincles amb les màfies marselleses (Europa Press/Laia Solanellas )

"Ells no tenen un especial interès, de moment, a ser aquí (a Catalunya), tenen els seus negocis allà", explica el comissari Chacón.

"Podem tenir puntualment algun fet, hem tingut algun incident greu que es deriva d'allà"

Un any abans d'aquest doble homicidi, en una altra zona de Salou, davant la terrassa d'un bar hi va haver un altre crim similar. Van matar un home. Cas resolt. Crim vinculat al narcotràfic provinent de Marsella.

Són esquitxos del "bany de sang" que es viu a la ciutat francesa, en paraules de la fiscal Dominique Laurens.


La màxima preocupació, la marihuana

Pels Mossos d'Esquadra, però, la màxima preocupació continua sent el tràfic de marihuana, asseguren.

Enguany han detectat 65 narcoassalts, això significa un increment del 75%. En un 39% d'aquests robatoris de marihuana van detectar que s'havien utilitzat armes de foc, encara que sigui com a amenaça.

La marihuana, socialment, continua sent llaminera i quan els Mossos fan xerrades en instituts, una de les preocupacions dels joves és saber quantes plantes se'ls permet tenir sense cometre delicte.

Només un 1% dels detinguts són menors d'edat, això significa 20 joves en total.

 

ARXIVAT A:
DroguesMarihuanaMossos d'EsquadraSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut