Entre els homes, només d'un 5,6% tenen por de patir una agressió sexual quan tornen a casa
Entre els homes, només d'un 5,6% tenen por de patir una agressió sexual quan tornen a casa (Unsplash/Levi Guzman)

El 75% de les dones tenen por de patir una agressió sexual quan surten de festa

Més de la meitat de les dones diuen que han patit sempre o molt sovint algun tipus de violència sexual quan han sortit de nit

Laia Mestre Sopeña

La majoria de les dones joves tenen por de patir una agressió sexual quan surten de festa. I la meitat han experimentat amb molta freqüència alguna forma de violència sexual quan surten de nit.

Són dades de l'informe europeu "Sexism Free Night", sobre la relació entre el consum de drogues i les violències sexuals en contextos d'oci nocturn. L'estudi conclou que un 74,8% de les dones europees tenen por de patir una agressió sexual. Una xifra que contrasta amb la dels nois: només tenen aquesta por un 5,6% dels casos.

A més, gairebé la meitat de les dones entrevistades, un 46,46%, van informar d'haver experimentat sempre o amb molta freqüència alguna forma de violència sexual normalitzada.

"Tocaments, comentaris no desitjats, mirades continuades, insistències davant negatives contínues. Violències sexuals molt invisibilitzades, molt normalitzades i tolerades socialment", ens explica Ana Burgos García, coordinadora de l'Observatori Noctàmbul@s de la Fundació Salut i Comunitat, que ha participat en l'estudi.

Burgos avisa, però, que tot i que se'n donen casos, les violències sexuals són molts més freqüents en altres àmbits. "Tot i que la percepció d'inseguretat als espais públics és molt alta, la majoria de denúncies per violència sexual es donen en altres espais, en l'espai domèstic i per part de persones conegudes".

"Hem de fugir de la visió alarmista de l'oci nocturn perquè realment no és un espai on es donin més violències, però sí que té unes característiques que fa que siguin més impunes."

Desviar el focus cap als agressors

A més, les expertes subratllen que les accions preventives no han d'anar encaminades a limitar la llibertat de les dones: "Hem d'ocupar els espais sent conscients dels perills, però des d'una altra mirada".

Les dones reivindiquen poder sortir de festa amb normalitat
Les dones reivindiquen poder sortir de festa amb normalitat (Unsplash/Michael Discenza)

Segons la coordinadora de Noctàmbul@s, les dones despleguen moltes estratègies per evitar patir violència sexual: "Porten esprai de pebre a la bossa, canvien de recorregut, miren la roba que es posen.

"Estem tota l'estona fent coses, nosaltres, per evitar ser violades, agredides."

Per tant, demanen que les campanyes públiques canviïn el focus i vagin dirigides als agressors i l'entorn que ho veu i ho tolera. Ja que, en un 90% dels casos, la víctima identifica que l'agressor és un o més homes.

"La nostra proposta és desviar el focus, deixar de mirar les potencials víctimes i mirar els potencials agressors i tota l'estructura social masclista que tolera i promou d'alguna manera aquestes violències. Nosaltres volem sortir de festa, volem divertir-nos, volem dir que la nit també és nostra. És que tenim el dret d'ocupar l'espai públic, perquè l'espai públic no és un espai més perillós", assegura.


La veu de les dones en una nit de festa

"Sempre intentem tornar amb taxi, tornar acompanyades", "Anem amb por, no és del tot segur", "Si ha de tornar una noia sola, l'acompanyem sempre"... Són frases de diverses joves un divendres a la nit al voltant de diferents discoteques de Barcelona i Badalona, però podria ser a qualsevol lloc.

Podeu veure el seu testimoni en aquest reportatge:


Les noies també reclamen que es posi l'èmfasi en els agressors: "Si eduques una persona que no s'ha de violar, no hauríem de tenir aquesta por".

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexual
Anar al contingut