Alguns dels sarcòfags descoberts a la necròpolis de Saqqara (EFE/Khaled Elfiqi)
Alguns dels sarcòfags descoberts a la necròpolis de Saqqara (EFE/Khaled Elfiqi)

Egipte presenta la troballa de 59 sarcòfags de Saqqara en perfecte estat

La seixantena de sarcòfags, molt ben conservats, són el primer gran descobriment del 2020 a Egipte, on les excavacions han estat aturades per la Covid

AgènciesActualitzat

Després de mesos d'aturada forçada per la pandèmia del coronavirus, Egipte ha presentat aquest dissabte el primer gran descobriment arqueològic del 2020.

Es tracta de 59 sarcòfags de fusta conservats en perfectes condicions i amb les mòmies a l'interior. Els cofres corresponen a la dinastia XXVI, datada al segle VII aC.

Expectació per la presentació de la troballa arqueològica a Saqqara
Expectació per la presentació de la troballa arqueològica a Saqqara (EFE/Khaled Elfiqi)

La Covid-19 no ha descoratjat les ambicions de presentar nous descobriments arqueològics a Egipte. Després de dos mesos d'excavacions ara han pogut anunciar amb tota la pompa i fastuositat el descobriment de la seixantena de sarcòfags. Les autoritats egípcies han organitzat una presentació multitudinària, amb presència de 43 ambaixadors i més de dos-cents periodistes.

D'aquesta manera, es vol revitalitzar l'atractiu turístic i cultural del país en un moment en què el nombre de turistes, a causa de la pandèmia, s'ha reduït espectacularment.

59 sarcòfags localitzats a Saqqara i conservats en perfectes condicions
59 sarcòfags localitzats a Saqqara i conservats en perfectes condicions (EFE/Khaled Elfiqi)

Les restes arqueològiques s'han trobat sota metres de sorra del Bubasteum, a la gran necròpolis de Saqqara, al sud del Caire.

L'any passat ja es va trobar en aquesta zona la tomba d'un alt funcionari egipci de fa 4.500 anys.

Saqqara és una gran necròpolis situada prop de Memfis que va estar en ús des de la dinastia I (3050 aC) fins a l'època cristiana (540). La necròpolis estava dedicada a la deessa gata Bastet, benefactora de la fertilitat, protectora de les dones embarassades i de la llar.

59 sarcòfags localitzats a Saqqara i conservats en perfectes condicions
59 sarcòfags localitzats a Saqqara i conservats en perfectes condicions (EFE/Khaled Elfiqi)

El monument més conegut de Saqqara és la piràmide esglaonada de Djoser, construïda durant la tercera dinastia, així com la piràmide del faraó Djedkare, de la V dinastia.

Els sarcòfags que avui s'han presentat pertanyen a l'inici del període tardà d'Egipte, concretament, a la dinastia XXVI o dinastia saïta, pel fet de tenir la seva capital a Sais (664-525 aC), la darrera abans de la conquesta persa. Tots estan espectacularment conservats i mantenen el color amb què estaven pintats.

En la presentació que han fet aquest dissabte, el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Mustafa Waziri, ha estat l'encarregat d'obrir dos dels taüts de fusta completament segellats durant segles. Dins s'hi han trobat dues mòmies cobertes de tela i amb guarniments daurats també en perfectes condicions de conservació.

Una de les mòmies que s'han presentat a Egipte
Una de les mòmies que s'han presentat a Egipte (EFE/Khaled Elfiqi)

Segons ha explicat el ministre, totes les mòmies pertanyen a alts sacerdots i oficials que vivien a l'antiga capital de Memfis. La presència de sarcòfags humans en aquesta necròpolis ha sorprès els experts, ja que fins ara es pensava que la majoria de sarcòfags eren de gats momificats, en honor a la deessa Bastet:

"Aquí no hi ha només mòmies de gats, parlem dels acòlits de Bastet, i trobar un nombre tan gran de mòmies humanes significa que la van adorar durant el període tardà, el mitjà i el nou", ha dit Mustafa Waziri.

Les mòmies seran traslladades al nou Gran Museu Egipci, que ha retardat la seva obertura fins el 2021 a causa de la Covid.  

Un arqueòleg neteja un dels sarcòfags presentats aquest dissabte a Egipte
Un arqueòleg neteja un dels sarcòfags presentats aquest dissabte a Egipte (EFE/Khaled Elfiqi)
ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut