Un estudiant en una biblioteca

Educació proposa les lectures de batxillerat per al curs que ve: consulta'n les llistes

Són desenes d'obres de poesia, prosa i teatre en català i en castellà, unes llistes orientatives que han de servir perquè cada institut esculli 4 llibres obligatoris

RedaccióActualitzat

El Departament d'Educació ha donat a conèixer aquest dimecres les llistes d'obres literàries que recomana als instituts perquè escullin les lectures obligatòries de batxillerat pel curs que ve.

Són llistats extensos amb desenes d'obres de poesia, prosa i teatre en català i castellà, que són només orientatius, i cada centre haurà de seleccionar-ne 4, dues en cada llengua.

Així, els estudiants de batxillerat continuaran havent de llegir i analitzar 4 llibres obligatòriament, però no seran els mateixos per a tots els que estan cursant primer o segon, com passava fins ara.

Com era d'esperar, els recomanats són autors clàssics de les dues literatures, com Jacint Verdaguer, Josep Pla o Montserrat Roig en català, o Luis de Góngora, Miguel de Cervantes o Emilia Pardo Bazán en castellà.

Aquesta és la llista d'obres recomanades en català:
 


I aquesta la de les obres recomanades en castellà:

 

Lectures obligatòries escollides pels docents

Va ser fa un mes quan es va saber que el curs que ve s'eliminaran les lectures comunes per a tots els estudiants, i això afectarà la selectivitat, perquè ja no hi haurà preguntes sobre llibres concrets.

La mesura va generar inquietud entre el col·lectiu docent, que va témer que la literatura perdés pes en el batxillerat i, per tant, també a les proves d'accés a la universitat. 

La consellera d'Educació, Anna Simó, va voler tranquil·litzar-los, negant que això hagi de passar, i afirmant que amb el nou sistema els centres tindran autonomia per decidir què llegeixen els estudiants.


Recomanen proximitat i que hi hagi autores

Ara Educació ha fet públiques les llistes de recomanacions, insistint que només són orientatives, i que els professors podran escollir-ne d'altres, amb la condició que siguin "obres rellevants del patrimoni literari".

En aquest sentit, recomana als docents tenir en compte "el patrimoni del territori més proper" a l'institut, "la diversitat de gèneres literaris i de temes" i també "la presència d'autores".

Els dos cursos estaran dedicats a períodes diferents: les obres escollides per primer hauran de ser d'entre l'edat mitjana i el 1875, i les de segon entre aquest any i l'actualitat.

Educació també ha explicat als instituts que els oferirà guies didàctiques de les obres recomanades, i també propostes metodològiques per treballar les obres a classe i durant el curs.

Estudiants de batxillerat fent les proves d'accés a la universitat (ACN)

 

ARXIVAT A:
Educació LiteraturaUniversitat
Anar al contingut