ECMO: l'última opció per a pacients crítics de Covid, que fa de pulmons i de cor

Un total de 311 pacients amb Covid han rebut tractament amb aquesta màquina als hospitals catalans
Mònica Bertran i Brancós Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Durant la pandèmia, aproximadament l'1% dels pacients ingressats en unitats de cures intensives ha necessitat connectar-se a l'ECMO, una màquina que serveix per oxigenar la sang fora del cos, quan els pulmons i el cor, o un dels dos òrgans, no funcionen correctament.

El seu nom són les sigles en anglès d'Oxigenació per Membrana Extracorpòria. La màquina treu la sang del pacient, l'oxigena i la retorna. Així el manté en vida mentre dona temps als seus pulmons, totalment inflamats per la Covid, a recuperar-se.

 

L'ECMO representa una última oportunitat per a pacients que ja no responen a res. És molt eficaç, però té un risc molt alt de complicacions i de seqüeles, i per això cal aplicar-la només quan és estrictament necessari.

En aquests moments, de les 842 persones que hi ha ingressades als hospitals catalans, n'hi ha 285 a les unitats de crítics i d'aquestes, 22 necessiten una d'aquestes màquines per sobreviure. I des de l'inici de la pandèmia, un total de 311 pacients amb Covid han rebut tractament amb ECMO al hospitals catalans.

Hem anat a l'UCI del Vall d'Hebron per veure com funciona i què suposa haver de rebre aquest tipus d'assistència:

 

La taxa de supervivència dels pacients que reben aquest suport al Vall d'Hebron, que en cinc anys ha tractat amb ECMO 200 pacients adults, és del 70%, superior a la mitjana mundial.

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut