Una dutxa
L'aigua de Riudecanyes tampoc és recomanable per dutxar-se massa temps (CC0 Domini públic)

Dutxes poc calentes i curtes, la recomanació de Salut per l'aigua contaminada a Riudecanyes

L'Ajuntament ha informat els veïns d'aquesta mesura preventiva, per l'exposició als trihalometans

Des de fa gairebé dos mesos, els veïns de Riudecanyes (Baix Camp), no poden fer servir l'aigua de l'aixeta per beure ni cuinar i ara també han de vigilar a l'hora de dutxar-se. La raó és l'alta presència de trihalometans que s'ha detectat, segons els paràmetres que marca l'OMS, i que contamina l'aigua al municipi, en una situació de sequera. 

El Departament de Salut ha advertit que no només cal evitar la ingesta d'aquesta aigua contaminada, sinó que també és nociva per a la pell, quan es fan dutxes o banys llargs.

"Hi ha risc amb exposicions perllongades, però una exposició puntual als trihalometans no té efectes per a la salut", ha relativitzat la subdirectora de Salut a Tarragona i l'Ebre, Ana Bocio.


Dutxes curtes i a poca temperatura

Com a mesura preventiva, l'Ajuntament ha fet arribar una carta als veïns recomanant que no facin dutxes llargues amb l'aigua que surt de l'aixeta, recollint les recomanacions de Salut, una mesura que lògicament no ha agradat.


A més, la subdirectora de Salut també recomana que l'aigua no sigui gaire calenta: "El millor són dutxes curtes i amb aigua menys calenta perquè els trihalometans són compostos volàtils i amb l'aigua més calenta es volatilitzen més." Per la mateixa raó també aconsella "ventilar la cuina i el bany".

El trihalometà és un compost que es produeix durant el procés de potabilització de l'aigua del pantà que abasteix el poble, per la reacció de la gran quantitat de matèria orgànica no tractada amb el clor.

Una empresa de perforacions intenta trobar un pou a Riudecanyes
Una empresa de perforacions intenta trobar un pou a Riudecanyes (ACN/Ariadna Escoda)


Pantà sota mínims

Encara que la situació general de sequera hagi millorat, el pantà de Riudecanyes està ara a l'1,67% de capacitat, amb només 0,09 hectòmetres cúbics i la poca aigua que hi ha està estancada i en unes condicions molt dolentes.

Fa molt que s'arrossega aquesta situació, però el pantà està ara 15 vegades per sota de la mitjana dels últims deu anys.

L'Ajuntament treballa en la construcció d'un nou pou per tenir una alternativa per abastir el poble. És la tercera vegada que intenten trobar aigua al subsol. "Confiem que, en poques setmanes, podrem començar a utilitzar aquesta nova captació d'aigua", ha dit l'Ajuntament en aquesta carta als veïns.

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut