Dues germanes de 54 i 64 anys se suïciden a Barcelona hores abans de ser desnonades

L'Ajuntament afirma que va intentar fer un informe de vulnerabilitat a petició d'un jutjat, però que no va poder contactar amb les víctimes

Redacció/AgènciesActualitzat

Dues germanes de 54 i 64 anys s'han suïcidat aquest dilluns de matinada al barri de Sant Andreu de Barcelona, hores abans de ser desnonades. Segons ha avançat el diari El País, totes dues s'han precipitat a un pati interior de l'edifici i han deixat una nota al costat de la notificació del jutjat.

Precisament, el primer intent de desnonament per impagament de lloguer era aquest dilluns a les 11 del matí, i la policia ha obert una investigació.

La demanda la va presentar un propietari particular el maig del 2023. En aquell moment, les germanes portaven des de març del 2021 sense fer cap pagament i acumulaven un deute de més de 9.000 euros.

Les dues llogateres no es van en cap moment presentar al jutjat i per això "el procediment es va tramitar en rebel·lia i es va dictar execució de la sentència el mes de gener del 2024", han explicat fonts judicials.

Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha explicat en un comunicat que el jutjat d'instrucció 29 de Barcelona ha fet l'aixecament dels cadàvers.


No hi havia informe de vulnerabilitat de l'Ajuntament

Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, aquest cas no estava vinculat als serveis d'Habitatge i no hi ha cap informe de vulnerabilitat, ja que els serveis municipals no van poder contactar amb les víctimes, tot i intentar-ho diverses vegades.

Fonts del consistori han explicat que van tenir coneixement del cas al febrer, en rebre un avís del jutjat per fer un informe de vulnerabilitat del cas i que "van deixar missatges", però mai van poder contactar amb els inquilins.

A més, han detallat que, tot i que no van obtenir resposta, la intenció dels professionals era assistir al desnonament d'aquest dilluns al matí.

També han advertit que van informar el jutjat del fet de no poder fer l'informe.

Per la seva banda, el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona s'ha desplaçat al lloc dels fets per oferir atenció psicològica al veïnat.


"Un degoteig de casos"

El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha denunciat en una entrevista a TV3 que "el fet que l'habitatge no estigui garantit està provocant un empobriment generalitzat":

"Hi un degoteig, cada cert temps van apareixent casos com aquests, que són la punta de l'iceberg. Hi ha moltíssimes persones en situacions precàries, alguns casos acaben en suïcidi, però d'altres no".


Un de cada 4 desnonaments de l'Estat, a Catalunya

Segons el Consell General del Poder Judicial, durant el primer trimestre d'aquest any un de cada 4 desnonaments de l'Estat ha sigut a Catalunya, que és la comunitat on més n'hi ha.

Precisament avui, l'Institut Català del Sòl ha donat les darreres dades sobre el preu del lloguer a la ciutat de Barcelona: durant el primer trimestre de l'any s'ha assolit una altra xifra rècord, 1.193 euros al mes de mitjana, 106 euros més que en el mateix període de l'any passat.

Al conjunt de Catalunya, també s'incrementa fins als 868 euros. Les dades, però, encara no reflecteixen l'efecte de la nova regulació de preus, que va entrar en vigor el 17 de març.


On demanar ajuda

Segons els especialistes, el suïcidi és multifactorial i no té només una única causa. Les entitats que treballen per prevenir-lo remarquen que la millor manera de combatre'l és parlar-ne i demanar ajuda als telèfons de prevenció al suïcidi.

Les persones amb conducta o idees suïcides, i els seus familiars o persones properes, disposen de diversos serveis especialitzats en l'atenció telefònica que els poden ajudar.


Aquests són els recursos telefònics disponibles per a la prevenció del suïcidi:

061 - Emergències mèdiques

900 925 555 - Telèfon de Prevenció del Suïcidi

93 414 48 48 - Telèfon de l'Esperança

679 33 33 63 - Xat de Suport Emocional per a Joves

024 - Ministeri de Sanitat

900 92 55 55 - Ajuntament de Barcelona

ARXIVAT A:
JudicialHabitatgeMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut