Personal sanitari treballant en el brot de Saidí, al Baix Cinca (govern d'Aragó)
Personal sanitari, treballant en el brot de Saidí, al Baix Cinca (govern d'Aragó)

Dues comarques de la Franja i el Cinca Mitjà tornen a la fase 2 per brots de Covid

Dues comarques de la Franja de Ponent i el Cinca Mitjà tornen al confinament per diversos brots locals

RedaccióActualitzat

Tornen les restriccions i les franges horàries. El Baix Cinca i la Llitera -a la Franja de Ponent- i el Cinca Mitjà tornen a la fase 2 de la desescalada. La Conselleria de Sanitat del govern d'Aragó ha pres aquesta decisió després de diversos brots detectats els últims dies.

El retorn a la fase 2 d'aquestes tres comarques d'Osca suposa reduir els aforaments a l'interior dels bars i restaurants i també a les piscines.

 

 

La consellera aragonesa de Sanitat, Sira Repollés, ha recomanat als veïns de les tres comarques que limitin els desplaçaments a l'exterior i que s'eviti visitar la zona:

"No estem en situació de limitar la mobilitat. Si les condicions epidemiològiques exigissin que haguéssim de prendre mesures més dràstiques, ens dirigiríem a l'Estat, que prendria mesures més oportunes"

 

La comarca del Cinca Mitjà és una de les que té més densitat de població d'Aragó, amb 40 habitants per quilòmetre quadrat.

Els casos positius afecten els municipis de Binèfar, Fraga, Montsó i Saidí.

 

Empresa de Saidí

Dissabte, Salut Pública va decretar la suspensió temporal de l'activitat d'una empresa de fruita de Saidí, on es va registrar un brot de 8 casos. S'han fet proves als 178 treballadors i podria pujar el balanç.

Els ajuntaments de la zona han facilitat espais i allotjaments en pisos i pavellons per als temporers que necessitin aïllament.

 

Festes

El brot de Montsó tindria relació amb una festa familiar i el de Binéfar partiria d'una festa d'aniversari amb adolescents.

La conselleria ha destacat que la situació "no és per ara preocupant" pel que fa a la capacitat del sistema sanitari, però que cal controlar la transmissió del coronavirus.

Els responsables de salut han explicat que "juguen al nostre favor" que els contagis són entre població "fonamentalment jove" i que són "casos lleus", la majoria poc simptomàtics o asimptomàtics.


Preocupació a Lleida

Aquest rebrot, que afecta dos municipis de la Franja, posa en alerta Lleida i les poblacions que fan frontera amb l'Aragó.

Les autoritats sanitàries estan vigilants, però de moment no s'ha registrat un increment significatiu de casos atesos a l'hospital Arnau de Vilanova, que és el de referència en aquesta zona de la Franja, juntament amb el de Barbastre.

Als municipis fronterers tampoc hi han detectat nous positius, però sí que reclamen més controls de mobilitat per evitar que els contagis s'escampin.

 

Simón admet "risc" que el brot passi a Lleida

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que, de moment, "no hi ha informació clara" que el brot de la Franja hagi passat a Lleida:

"Fins ara no tenim informació clara que ens digui que hi ha hagut trasllat del brot a Lleida o que de Lleida hagi arribat a l'Aragó. No tenim certeses sobre aquesta informació, les dades que es vagin recollint ens ajudaran a resoldre aquesta incògnita"

 

Fernando Simón, en la roda de premsa d'aquest dilluns
Fernando Simón, en la roda de premsa d'aquest dilluns

 

Simón, però, ha assenyalat que el brot és en una zona limítrofa amb Lleida, de manera que "hi ha risc" que hi passi perquè "hi ha molts contactes i intercanvis":

"Sabem, de fet, que alguns dels brots que hi ha hagut en les últimes setmanes a Lleida són a la frontera però no tenim certeses que s'hagin traslladat d'un lloc a l'altre"

El ministeri de Sanitat està treballant amb les conselleries de tots dos governs autonòmics per fer front al brot i prevenir contagis.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut