Aquests vehicles poden transportar fins a 2 quilos i mig de pes
Aquests vehicles poden transportar fins a 2 quilos i mig de pes

Drons amb mostres de sang, orina i femta: Salut estén les proves de transport aeri sanitari

El departament vol abaratir i agilitzar el trasllat d'elements biològics, per exemple, en zones de difícil accés

Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret

Transportar mostres de sang o d'orina amb un dron des d'un CAP fins a un hospital tornarà a ser una realitat aquest any 2024. El Departament de Salut farà dues noves proves pilot per traslladar mostres biològiques fent servir aquestes noves tecnologies, un projecte que ha presentat aquest dijous al matí a l'Hospital d'Olot.

L'objectiu és confirmar, en diverses zones de Catalunya, si aquest nou sistema permet desplaçar un contingut tan delicat com aquest de manera segura, però també més ràpida i eficient. Les primeres proves, realitzades durant el 2023, van deixar uns resultats preliminars satisfactoris.


Un pas més

L'any passat Salut ja va fer un primer test a la Garrotxa. En concret, van provar de transportar analítiques de sang des de diversos centres a l'Hospital d'Olot. En aquesta prova, es va aconseguir conservar en bon estat totes les mostres i reduir un 43% el temps de transport, a més de disminuir un 80% les emissions de CO?.

Aquest any la primera nova prova que volen fer començarà a finals d'aquest mateix mes i consistirà a transportar mostres biològiques des de la Vall d'en Bas fins a l'hospital de la capital garrotxina. Un trajecte que en cotxe dura, aproximadament, 25 minuts i que en dron es pot recórrer en només 7.

Algunes de les proves tenen com a epicentre l'hospital d'Olot
Algunes de les proves tenen com a epicentre l'Hospital d'Olot (3Cat)

La segona iniciativa inclourà l'atenció primària de l'Àrea Metropolitana Nord. Consistirà en el transport de mostres biològiques entre el CAP que hi ha a Sant Fost de Campsentelles fins a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

Des de la Fundació TIC Salut Social -adscrita al Departament de Salut-, Núria Abdón explica que aquests drons poden portar diversos tipus de mostres durant un temps de vol que supera l'hora i mitja.

"Les mostres que transportem són les que es recullen, normalment, en un CAP: sang, orina, femta... Poden tenir una autonomia de fins a 100 quilòmetres i transportar un pes de fins a 2 quilos i mig."


Model de futur?

Pel conseller en funcions, Manel Balcells, aquest és el futur: per rapidesa, estalvi i la capacitat d'arribar a zones complicades.

"El departament no té la intenció de comprar drons, però sí d'utilitzar aquesta tecnologia i comprar serveis de trasllat. Hem d'analitzar els costos, però intuïm que serà molt més barat, més efectiu, amb menys temps i amb totes les garanties."

Aquest any 2024 es faran aquestes proves pilot de transport de mostres mèdiques amb drons de manera continuada.

 

ARXIVAT A:
SalutTecnologia
Anar al contingut