Dos polls al campanar: el pla de Sant Hilari Sacalm per recuperar les òlibes

El pla mediambiental de l'Ajuntament de Sant Hilari preveu la recuperació de l'òliba en entorns urbans per fomentar la biodiversitat i utilitzar-la com a control natural de les rates

Actualitzat

A Sant Hilari Sacalm, un municipi de la Selva, s'ha engegat un pla de biodiversitat que es proposa recuperar les òlibes al poble. Aquesta espècie d'au rapinyaire es troba greument amenaçada, tot i que tradicionalment havia viscut sempre als pobles.

Una parella de polls d'òliba s'han instal·lat a les golfes del campanar de la plaça de l'Església de la vila. La introducció d'aquesta espècie forma part d'un pla de millora mediambiental que es va iniciar fa quatre anys.

Jordi Baucells, biòleg i enginyer agrícola, explica que les òlibes, així com la resta de rapinyaires nocturns com pot ser el mussol, tenen un "seriós problema de conservació" i s'estan "extingint a molts pobles". Per Baucells aquesta extinció s'explica "bàsicament pels atropellaments, els veïns i el canvi d'hàbitat que estan vivint".

 

 

Tant el biòleg com Jordi Rutllat, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament, coincideixen que amb aquest programa s'han de fer passos per millorar les condicions de l'hàbitat al poble perquè sigui un espai de biodiversitat. Pel regidor, ha estat l'acció humana la que "ha dificultat l'hàbitat" de les òlibes i ara volen "facilitar-los una cosa que els han pres".

La introducció de l'òliba al poble té dos objectius. Rutllat explica que, d'una banda, es tracta d'una acció de voluntat de donar refugi als animals, i de l'altra, es busca que el municipi sigui un espai d'equilibri natural.

"S'han establert diverses accions per farcir el poble de biodiversitat i per buscar un equilibri dins el municipi on el que prevalgui sigui la natura i l'equilibri natural. A partir d'aquí, s'han fet accions com nous sistemes de poda, no utilització d'herbicides o control biològic de plagues. A part d'aquesta visió d'equilibri, hi ha una acció de voluntat de donar refugi a uns animals que van molt lligats a la vida de les persones."

La reintroducció ha utilitzat una tècnica anomenada "hacking", que consisteix a posar els dos polls d'òliba dins un niu artificial col·locat a les golfes de l'església, on tradicionalment feien el niu, i alimentar-les fins que puguin caçar soles i viure de manera salvatge al poble.

 

Una família d'òlibes pot capturar uns 2.500 ratolins l'any

 

Un cop puguin caçar i viure soles, les òlibes decidiran si es queden a viure al poble. El pla mediambiental preveu que, en cas que es quedin, es desenvoluparan accions perquè l'òliba actuï com a control natural contra les rates. Això implicaria eliminar els tractaments químics raticides que utilitzen ara.

 

El projecte arriba a l'escola

L'activitat diària d'aquests polls es pot seguir a través d'una webcam instal·lada dins el niu. Qui segueix les retransmissions d'aquesta càmera han estat els alumnes de Sant Hilari, que a través d'un projecte educatiu coneixen les peculiaritats de l'espècie.

 

 

Els nens poden veure cada matí què han fet els polls durant la nit, i esperen amb ganes que es quedin al poble per veure com ponen ous i neixen ocells petits.

Aquestes dues òlibes són les primeres d'una desena d'exemplars que es reintroduiran en diversos municipis de les Guilleries, una petita regió de la comarca de la Selva.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut