Dos pobles del Segrià, més d'una setmana sense aigua per contaminació: "Passa cada estiu"

La presència de plaguicides ha impedit obrir l'aixeta als veïns d'Almatret i Torres de Segre, però en aquesta última localitat ja es pot tornar a consumir normalment des d'aquest dimecres

RedaccióActualitzat

Els veïns de Torres de Segre i Almatret, dos municipis situats a la comarca del Segrià, van haver de deixar de consumir aigua de boca ja fa més d'una setmana. El motiu ha estat la presència de plaguicides en el subministrament d'aquest producte essencial, fet que ha dut les autoritats a recomanar que cap ciutadà no faci ús de les aixetes.

Tot i que són pobles que capten aigua de punts diferents, l'origen de la contaminació és el producte mateix. Es diu metolaclor i és un fitosanitari que s'utilitza en l'agricultura per lluitar contra les plagues. En el cas de Torres de Segre, que agafa l'aigua del canal de Seròs, l'excés d'aquest producte a l'aigua es va detectar el 12 de juliol, com explica Àxel Curcó, l'alcalde:

"El metolaclor és un component que porten determinats herbicides que es fan servir molt en la temporada de sembra. Aquests productes es filtren i acaben al canal de Seròs."

Repartiment d'aigua embotellada a Almatret
A Almatret han parat el cop repartint aigua envasada entre els veïns (Ajuntament d'Almatret)

Aquest dimecres, ja han aixecat la recomanació de no consumir aigua de boca en aquesta població, però la contaminació per fitosanitaris és un problema recurrent que, segons l'alcalde, cal seguir combatent. Per una banda, amb més controls dels productes i, també, fent millores a la potabilitzadora i instal·lant comptadors a les cases per reduir el consum.

"Haurem de seguir a l'aguait, perquè és una cosa que passa cada estiu. Cal que prenguem solucions municipals i supramunicipals, amb diferents regulacions per assegurar-nos que no tenim aquests problemes amb l'aigua."


A Almatret, encara hauran d'esperar

En el cas d'Almatret, l'aigua li arriba de l'Ebre i les analítiques van sortir alterades dilluns de la setmana passada. L'Ajuntament i la Diputació de Lleida els han fet arribar garrafes d'aigua i, aquest dimecres, s'ha fet un segon repartiment perquè no s'espera que els resultats de les últimes analítiques arribin fins d'aquí a uns dies.

Els veïns lamenten la situació i esperen que aviat es pugui normalitzar el servei:

"És un problema gros, és un trasbals per a tot el poble."

"A mi, que treballo en un bar, m'afecta molt més, perquè necessitem l'aigua per a moltes coses."

L'alcaldessa d'Almatret, Jennifer Nadal, confia que a la tardor entrin en servei millores a la potabilitzadora del poble, però mentrestant comparteix el malestar dels veïns:

"Estem en plena onada de calor, al juliol la població augmenta bastant, perquè ve gent de vacances i, per tant, és un handicap bastant gros per a les famílies i la gent que és aquí."

En total, ja s'han repartit uns 8.000 litres en garrafes entre els veïns afectats.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut