Incubadores a la planta de prematurs de l'Hospital Vall d'Hebron
Barcelona

Dos nadons prematurs moren a Vall d'Hebron afectats per un bacteri

Els pares d'una de les criatures ho han denunciat al Defensor del Pacient, que ho ha portat davant la Fiscalia Superior de Catalunya

Actualitzat

Dos nadons prematurs extrems han mort per una infecció intestinal a l'hospital Vall d'Hebron. L'hospital investiga la presència d'un bacteri que els hauria causat la mort. Els pares d'una de les criatures ho han denunciat al defensor del pacient a la Fiscalia Superior de Catalunya, segons els pares, la infecció podria tenir a veure amb la manca d'higiene a la planta de neonats. Des de l'hospital s'assegura que es compleixen tots els protocols de neteja.

Les morts s'han produït entre el 22 i el 24 d'abril, a causa d'una inflamació intestinal, -entercolitis-, que es va agreujar per la presència d'un bacteri, Klebsiella pneumoniae, que va causar una sepsis als nadons.

La situació de les criatures, ingressades a la unitat de neonatologia de l'hospital infantil, era molt fràgil, un pesava menys de 500 grams i l'altre no arribava als 700. Un havia nascut a les 25 setmanes de gestació i, l'altre, a les 24 setmanes.

La mort dels dos nadons, els metges l'atribueixen al fet que es tractava de dos casos extrems com explica Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva Vall d'Hebron.

"En aquest cas s'ajunten dos factors molt importants, no només és la presència del bacteri sinó que s'hi afegeix la prematuritat extrema d'aquests pacients. Són pacients de 24 i 25 setmanes d'edat gestacional i són pacients de 480 grams i de 680 grams. Aquets són dos factors de risc, molt, molt importants."

La doctora Rocío Cebrián, subdirectora assistencial de Vall d'Hebron, explica que aquests dos factors, - pes i prematuritat-, són determinants en la probabilitat de supervivència. La Vall d'Hebron té una de les tasses de supervivència de prematurs més alta.

"En els nadons nascuts amb menys de 700 grams, la supervivència a tot l'Estat és del 46% mentre que a Vall d'Hebron és del 80%. Fa 10 anys, el límit de la viabilitat dels nadons estava en 24 setmanes i 500 grams."

Segons un comunicat del centre hospitalari es detalla que un dels nadons va néixer el 15 d'abril a les 24 setmanes de gestació amb 680 grams de pes. L'altre va néixer el dia 16 a les 25 setmanes de gestació i només pesava 485 grans. El primer als tres dies ja va presentar símptomes de la infecció. A l'altre se li va detectar als 6 dies de néixer. Segons la mateixa nota, presentaven un "quadre de sèpsia" i se'ls va fer un "tractament simptomàtic" a més de suport vital i antibiòtics: "Els dos nadons van estar aïllats amb mesures molt estrictes de protecció" amb "personal dedicat exclusivament a ells".

Vuit prematurs aïllats

De manera preventiva, però, s'han aïllat 8 prematurs més. Almenys, tres nadons, se'ls ha detectat la presència del bacteri i se'ls està tractant, tot i que no presenten cap símptoma, ha explicat la doctora Campins.

"Hem realitzat anàlisis per descartar fonts ambientals del bacteri. També estem estudiant tots els 45 nadons ingressats i hem detectat la presència del bacteri en vuit nens més que no presenten símptomes. No es tracta d'un fet excepcional,  ja que aquest bacteri és freqüent als
hospitals. Aquests nadons reben l'atenció sanitària per evitar que desenvolupin una infecció"

Segons l'hospital, aquest tipus d'infecció és relativament freqüent en nens tan prematurs i causa la mort de deu nens a l'any en aquest mateix centre. Ara s'investiga quin seria el focus.

 

Hospital Vall d'Hebron, edifici de la maternitat​

Investigació i denúncia

L'Hospital Vall d'Hebron ha obert una investigació davant de la defunció dels nadons i el contagi dels altres prematurs. El centre sol fer cada tres setmanes una anàlisi als nadons ingressats per detectar ràpidament possibles bacteris, segons han indicat, però, en aquesta ocasió, el bacteri Klebsiella no es va localitzar fins que ja havia afectat els petits.

La mort dels dos nadons ha estat denunciada per l'associació El Defensor del Pacient davant la Fiscalia Superior de Catalunya, que investigarà si hi ha hagut negligència en la higiene que comporti un delicte contra la salut.

La Klebsiella és un bacteri que sol produir infeccions de pulmó, de les vies urinàries, del tracte intestinal i infecció en les ferides, i durant els últims mesos ha centrat l'atenció i el debat a la comunitat científica mundial, ja que és molt resistent als antibiòtics més coneguts.

ARXIVAT A:
SalutMenors
Anar al contingut